Géza
6 °C
8 °C
Index - In English In English Eng

Medve támadt egy svéd vadászra

2017.09.09. 15:45

Van, hogy te eszed meg a medvét, és van, hogy a medve esz meg téged

– mondta a cowboykalapos-bajuszos fickó Jeff Bridgesnek a Nagy Lebowskiban. A nyugat-svédországi medve, akiről ez a történet szól, valószínűleg nem látta a Coen testvérek filmjét, de azzal a kevés eszével, amit az evolúció neki adományozott, kitalálta, hogy a megpillantott svéd vadász finom lehet, és inkább ő enné meg a svéd vadászt, mint hogy a svéd vadász egye meg őt. Így hát reggel fél nyolc körül, amikor megpillantotta a vadászt, rá is támadt.

Hülye ötlet volt. A vadász ugyanis észrevette a medvét, és rálőtt. A medve azonnal meghalt, a svéd vadásznak haja szála sem görbült. A rendőrség nyomozást indított, hogy kivizsgálják az ügyet. Alighanem megállapítják majd, hogy jogos önvédelem történt, mert bár a medvénél nem volt lőfegyver, azzal a rengeteg erejével, amit az evolúció neki adományozott, a medve könnyűszerrel megölhette volna a lőfegyveres svéd vadászt.

A medve tetemét elküldték a Svéd Nemzeti Állatorvosi Intézetnek, de csak vizsgálati célból. A gyógyulásához alighanem senki sem fűz nagy reményeket.

Svédországban augusztus és október között legális medvére vadászni. A vadász tehát nem követett el bűncselekményt, bár erről a medve alighanem mást mondana, és a vadász alighanem akkor sem próbálta volna jogi útra terelni az ügyet, ha július 31-én vagy november 1-jén találkozik a medvével, hanem önbíráskodás keretében agyonlövi.

Az elmúlt évszázadban összesen két halálos kimenetelű medvetámadás történt Svédországban.