Árpád
-2 °C
4 °C

Tűzszünetet hirdettek a rohingja felkelők

2017.09.09. 22:14

Egyoldalú tűzszünetet hirdettek szombaton Mianmarban a rohingja felkelők, hogy a humanitárius segély elérhesse a rászorulókat. A felkelők hadserege (ARSA) egy közleményben arra bátorította a humanitárius szervezeteket, hogy "az etnikai és vallási hovatartozásra való tekintet nélkül lássák el ismét a humanitárius válság áldozatait" a vasárnap kezdődő, egy hónapig tartó tűzszünet alatt, írja az MTI.

Az ARSA felszólította ugyanakkor a mianmari hadsereget, hogy szintén tartsa be a fegyvernyugvást, és engedje át a segélyeket az érintetteknek.

Az erőszak augusztus 25-e után szabadult el a többségében buddhista Mianmar - korábbi nevén Burma - Arakán államában, ahol több mint egymillió muszlim rohingja él, miután a felkelők rendőrőrsöket támadtak meg. A támadásokra a hadsereg "tisztogató akcióval" válaszolt, amelynek célja hivatalosan az arakáni falvakban rejtőző felkelők ártalmatlanítása.

A menekültek viszont arról számoltak be, hogy a katonák és buddhista bandák megtámadták és elpusztították falvaikat. Szemtanúk szerint megkérdőjelezhető a mianmari hadsereg állítása, hogy a rohingják gyújtogatnak, mert olyan falvak is lángokban álltak, ahonnan már jóval korábban elmenekültek az ottaniak.