Dömötör
-1 °C
14 °C

Átgyalogolt a lengyel-ukrán határon a hontalan Szaakasvili

2017.09.10. 21:08

Gyalog ment át a határon Lengyelországból Ukrajnába vasárnap este Miheil Szaakasvili az ukrán állampolgárságának elvesztésével hontalanná vált volt odesszai kormányzó és korábbi grúz elnök - írja az MTI.

A politikus a Sehinyi lengyel-ukrán határátkelőnél lépte át a határt, még ha nem is zökkenőmentesen. A hírek szerint először megállították a vonatot, amin Szaakasvili utazott, de miután ukrán híveinek egy csoportja átment, beengedték a politikust és több száz fős táborát. A sajtóbeszámolók alapján Szaakasvilivel volt a jelenleg ellenzékben politizáló Julija Timosenko volt ukrán kormányfő is, aki még napközben elébe ment a volt kormányzónak Lengyelországba, hogy elkísérje őt Ukrajnába. 

Egy órával korábban még a NewsOne ukrán hírtelevízió élő helyszíni tudósítást adott arról, hogy az ukrán határőrök a belépéskor feltartóztatták Szaakasvilit, akit a lengyel határőrök még gond nélkül áteresztettek. 

Az ukrán határőrség korábban arra tett ígéretet, hogy elkobozzák Szaakasvilitől az ukrán útlevelét, ha azzal próbál meg belépni az ország területére, és visszafordítják, oda ahonnan jött, hogy "tisztázza jogi státusát". Végül mégis hagyták belépni az országba. 

Szaakasvili jelenleg hontalan, amióta néhány hónapja megfosztották ukrán állampolgárságától, amelyet 2015 májusában kapott, amikor Petro Porosenko ukrán elnök őt nevezte ki Odessza megye kormányzójává. Az ukrán állampolgárság elfogadásával a politikus lemondott korábbi grúz állampolgárságáról, ahol 2004 és 2013 között volt az ország elnöke. 

Szaakasvili vasárnap hajnalban autóbusszal - nagyszámú újságíró kíséretében - indult el Varsóból Ukrajna felé. Útközben csatlakozott a vele utazókhoz Timosenko. A csoport átszállt a buszról egy InterCity vonatra, amelyet viszont az ukrán állami vasúti társaság még lengyel területen megállíttatott. Több órányi veszteglés után a volt kormányzó kísérőivel ismét buszra szállt. 

Tbiliszi néhány napja ismét - immár harmadjára - hivatalosan kérte a volt államfő kiadatását Kijevtől. Grúziában 2014 nyarán adtak ki körözést Szaakasvili ellen közpénzek elsikkasztása és hatalommal való visszaélés miatt. Szerhij Petuhov ukrán igazságügyiminiszter-helyettes, aki szeptember 5-i sajtótájékoztatóján beszélt Tbiliszi újabb kiadatási megkereséséről, közölte, hogy minisztériuma megvizsgálja a kérelmet. Ekkor már köztudott volt, hogy szeptember 10-én Szaakasvili megpróbál visszatérni Ukrajnába. Ezt ugyanis augusztus végén maga a volt kormányzó jelentette be a Facebookon. 

Szakasvilit idén júliusban fosztották meg ukrán állampolgárságától, miután megromlott viszonya Porosenkóval és az ukrán elnök környezetével. A politikus  bejelentette lemondását kormányzói tisztéről, és közölte, hogy új ellenzéki politikai mozgalmat hoz létre Ukrajnában. Szakasvili egyébként a nyáron állampolgársága elvesztése után is gond nélkül utazgatott ukrán útlevelével Európában.