Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Togóban a nép leváltaná az 50 éve hatalmon levő dinasztiát

2017.09.10. 14:25

Tömegtüntetés bontakozott ki Togóban az országot kormányzó dinasztia ellen, ami már fél évszázada gyakorolja a hatalmat. Az ENSZ felszólította a Faure Gnassngbe elnököt, tegyen eleget a nép "jogos elvárásainak"  – írja az Aljazeera. 

Az elnök apja 1967-ben jutott hatalomra egy puccsal, őt fia váltotta a kormány élén 2005-ben Togóban, ahol nincs időkorlátja az elnöki pozíció betöltésének. Az embereknek azonban a jelek szerint elegük van, Loméban, a fővárosban sokezres tüntetések kezdődtek szerdán, melyek célja Faure leváltása. A tüntetés annak ellenére szerveződött, hogy a kormány leállította az internet- és az sms-szolgáltatást az országban. A barikádokat építő tömeg ellen rohamrendőröket vetett be a kormány, akik könnygázzal oszlattak, hétvégére sikerült is visszaszorítani az ellenzéket az utcákról. 

A hivatalban levő elnök apja szintén az országon belüli zavargások hatására 1992-ben módosította az alkotmányt, névleg többpárti demokráciát nevetett be és az egymás után betölthető elnöki ciklusok számát kettőben korlátozta, de egy évtizeddel később eltörölték ezt a szabályt. Ezzel Togo maradt az egyetlen nyugat-afrikai ország, ahol nincs érvényben ilyen szabály.