Árpád
-2 °C
3 °C

A történelemben először nő lesz Szingapúr elnöke

2017.09.11. 18:20 Módosítva: 2017-09-11 18:36:20

Az ország történetében először női elnöke lesz Szingapúrnak, miután a helyi választási bizottság bejelentette, hogy egyedül Halimah Yacob felel meg a jelöltséghez szükséges feltételeknek a szeptember 23-án megtartandó elnökválasztáson, írja az MTI.

Halimah az államfői tisztségben Tony Tan Keng Jamot váltja fel, aki 2011. szeptember 1-től 2017. augusztus 31-ig volt az ország köztársasági elnöke. A bejelentés után az elnökválasztás győztese kijelentette, hogy államfőként egységesítő erőként szeretné szolgálni és képviselni az országban élő, a különböző rasszokhoz, vallási felekezetekhez és közösséghez tartozó embereket.

Halimah 1954-ben született Szingapúrban egy indiai származású muszlim apától és maláj édesanyától. Politikai pályafutását az országot 1959 óta kormányzó és az országban gyakorlatilag egyetlen pártként működő Népi Akció Pártban kezdte. 2001-ben bekerült a parlamentbe, 2011-ben lett sport-, ifjúsági és közösségfejlesztési miniszter, 2013-tól pedig a parlament elnöke volt. 

Szingapúr ugyan hivatalosan parlamentáris köztársaság, de inkább tekintélyelvű államként működik. A kormányzó párt lejáratással, pereskedéssel, a választási rendszer átalakításával tette tönkre a többi pártot. Az 1965-ben függetlenné vált Szingapúrt közel három évtizedig Li Kuang-jao vezette, távozása után létrehozták számára a rangidős miniszteri posztot, így a kormány tagja maradt. 2004-ben a fia lett az ország miniszterelnöke, aki apjának létrehozta a „miniszterelnök tanácsadója” posztot. 

Szingapúr az elmúlt évtizedekben jelentős fejlődésen esett át, ma a világ harmadik-negyedik leggazdagabb és a második legversenyképesebb országa. Ezeket a sikereket a politikai szabadságjogok durva korlátozása ellenére érték el, az államalapító és családja túlhatalma mellett, agyontámogatott baráti nagyvállalatok exporttérnyerésére építkezve. A Li család többi tagja is jelentős gazdasági és politikai pozíciókkal rendelkezik. Ezek alapján a kritikusok Szingapúrt leginkább egy nagyon sikeres családi vállalkozásnak tartják. 

Szingapúrt Orbán Viktor is gyakran emlegeti példaként. Korábban egy elemzésünkben részletesen írtunk az ázsiai fejlesztő államról, ami a centrális erőtér politikai stabilitására, illetve az erős nemzeti cégekből álló iparvállalati konglomerátumokra épül.  

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?