Aliz
6 °C
14 °C

Martin Schulz alkancellári posztot ajánlott Merkelnek

2017.09.11. 17:50 Módosítva: 2017-09-11 18:02:44

Hétfőn Berlinben tartott sajtótájékoztatót Martin Schulz, a német szociáldemokraták (SPD) kancellárjelöltje , ahol elmondta többek közt azt is, hogy továbbra is a választási győzelemért küzd és nem foglalkozik a pártja alacsony támogatottságát mutató közvélemény-kutatásokkal – írja az MTI.

Azért küzdök, hogy kancellár legyek, és ha Merkel asszony szeretne belépni a kormányomba, megteheti, alkancellárként.

– mondta a politikus a Die Welt újságírójának mikor arról kérdezte, csatlakozik-e elődjéhez, Peer Steinbrückhöz, aki a 2013-as választási kampány során kijelentette, soha nem lép be egy Merkel-kormányba. Ez akár azt is jelentheti, hogy pártja ismét kormányra lép majd a Merkel vezette CDU/SDU pártszövetség koalíciós partnereként, biztosat azonban egyelőre nem lehet mondani az ügyben.

Martin Schulz
Martin Schulz
Fotó: Sean Gallup / Getty Images Hungary

A legutóbbi felmérések alapján az SPD csupán a szavazatok 21-24 százalékát gyűjtheti majd össze a két hét múlva esedékes Bundestag-választáson, míg Merkelék támogatottsága 36,5-38,5 százalékos, Schulz azonban állítása szerint nem foglalkozik a felmérésekkel, ő ugyanis a meggyőződéseiért harcol. Hangsúlyozta, ha valaki le akarja váltani a jelenlegi kancellárt, annak rá és az SPD-re kell szavaznia.

Az is kiderült, hogy a párt öt fő választási ígérettel indul neki a kampány hajrájának, melyek a következők:

  1. A társadalmi igazságosság erősítése a bérek területén, így a nők hátrányos munkaerőpiaci megkülönböztetésének megszüntetése annak az elvnek az érvényesítésével, hogy ugyanolyan munkáért ugyanannyi bér jár mindenkinek, és annak a jogosultságnak a megteremtésével, hogy részmunkaidőből vissza lehet térni teljes munkaidős állásba. Ezeken kívül egy új elvet is  bevezetnének, miszerint határozott idejű szerződéssel csak különösen indokolt esetben lehet foglalkoztatni munkavállalókat.
  2. A társadalmi igazságosság erősítése a gyermekellátás és az oktatás-képzés területén, amihez a többi között az óvodai ellátási díj megszüntetése és egy nagyszabású iskolafelújítási és iskolaépítési program kapcsolódik.
  3. Gondoskodás az emberek biztos nyugdíjáról, azaz például a nyugdíjjárulék stabilizálása, valamint a nyugdíjak és a nyugdíjkorhatár szinten tartása.
  4. A demokratikus értékek védelme az Európai Unióban.
  5. Egy SPD-s vezetésű kormány nem emelné a védelmi kiadásokat a NATO-tagországoktól elvárt szintre, a hazai össztermék (GDP) 2 százalékának megfelelő összegre.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?