Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Lakatlan szigetre költöztetnék a rohingja menekülteket

2017.09.12. 18:59

Bangladest elárasztották a mianmari népirtás elől menekülő rohingja menekültek, az ország vezetése pedig annyira nem tud mit kezdeni a menekültáradattal, hogy azt tervezik, egy lakatlan szigeten helyeznék el a rohingjákat. A terv nem új, a bangladesi kormány még 2015-ben állt elő az ötlettel, majd 2017-ben megint cikkeztek a témáról, amikor nagyjából 33 ezer rohingja menekült volt az országban. Mára viszont már a becslések szerint 370 ezren menekültek át a szomszédos Minanmarból, ahol az ENSZ szerint etnikai tisztogatás zajlik az ország muzulmán kisebbségével szemben. 

A kérdéses sziget, amit a bangladesi kormány kiszemelt, a Bengáli-öbölben lévő Tengar Csar sziget, amely valójában egy, a tengerből csak 2006-ban kiemelkedett homokdomb, amin nincsenek utak vagy épületek, nincs ivóvíz vagy megművelhető föld, nincs semmilyen infrastruktúra, a legközelebbi lakott település pedig két órányi hajóútra van.

Viszont a szigetet évente kétszer hat méter magasságig elönti a tenger, a környék pedig hemzseg a kalózoktól.

Éppen ezért humanitárius szervezetek és maguk a rohingják is már évek óta kampányolnak a terv ellen, az ENSZ pedig azt nyilatkozta az ügyben, hogy "logisztikailag nehézkesnek" tartja azt, hogy itt alakítsanak ki menekülttábort a rohingjáknak, ezért inkább azt tanácsolja a bangladesi kormánynak, hogy hagyják ezt a tervet. A kormány viszont kiáll amellett, hogy joga van oda tenni a menekülteket, ahová akarja. A kormány szerint annyi menekülttábor alakult ki a mianmari-bangladesi határ közelében, hogy a helyzet fenntarthatatlan, itt már nem tudnak több embert fogadni, ezért van szükség arra, hogy a lakatlan szigetre vigyék őket. 

Leginkább persze azt szeretné a kormány, ha a menekültek egyáltalán nem lennének ott sőt, a Reuters szerint a határőröknek azt mondták, hogy lehetőleg tolják vissza a mianmari oldalra a hadsereg elől menekülő rohingjákat. Sheikh Hasina bangladesi miniszterelnök kedden meglátogatta a határon felállított menekülttáborokat, ahol elítélte a rohingják elleni erőszakot és azt követelte a minanmari kormánytól, hogy vegyék vissza a 370 ezer menekültet.