Bonifác
10 °C
17 °C

Lakatlan szigetre költöztetnék a rohingja menekülteket

2017.09.12. 18:59

Bangladest elárasztották a mianmari népirtás elől menekülő rohingja menekültek, az ország vezetése pedig annyira nem tud mit kezdeni a menekültáradattal, hogy azt tervezik, egy lakatlan szigeten helyeznék el a rohingjákat. A terv nem új, a bangladesi kormány még 2015-ben állt elő az ötlettel, majd 2017-ben megint cikkeztek a témáról, amikor nagyjából 33 ezer rohingja menekült volt az országban. Mára viszont már a becslések szerint 370 ezren menekültek át a szomszédos Minanmarból, ahol az ENSZ szerint etnikai tisztogatás zajlik az ország muzulmán kisebbségével szemben. 

A kérdéses sziget, amit a bangladesi kormány kiszemelt, a Bengáli-öbölben lévő Tengar Csar sziget, amely valójában egy, a tengerből csak 2006-ban kiemelkedett homokdomb, amin nincsenek utak vagy épületek, nincs ivóvíz vagy megművelhető föld, nincs semmilyen infrastruktúra, a legközelebbi lakott település pedig két órányi hajóútra van.

Viszont a szigetet évente kétszer hat méter magasságig elönti a tenger, a környék pedig hemzseg a kalózoktól.

Éppen ezért humanitárius szervezetek és maguk a rohingják is már évek óta kampányolnak a terv ellen, az ENSZ pedig azt nyilatkozta az ügyben, hogy "logisztikailag nehézkesnek" tartja azt, hogy itt alakítsanak ki menekülttábort a rohingjáknak, ezért inkább azt tanácsolja a bangladesi kormánynak, hogy hagyják ezt a tervet. A kormány viszont kiáll amellett, hogy joga van oda tenni a menekülteket, ahová akarja. A kormány szerint annyi menekülttábor alakult ki a mianmari-bangladesi határ közelében, hogy a helyzet fenntarthatatlan, itt már nem tudnak több embert fogadni, ezért van szükség arra, hogy a lakatlan szigetre vigyék őket. 

Leginkább persze azt szeretné a kormány, ha a menekültek egyáltalán nem lennének ott sőt, a Reuters szerint a határőröknek azt mondták, hogy lehetőleg tolják vissza a mianmari oldalra a hadsereg elől menekülő rohingjákat. Sheikh Hasina bangladesi miniszterelnök kedden meglátogatta a határon felállított menekülttáborokat, ahol elítélte a rohingják elleni erőszakot és azt követelte a minanmari kormánytól, hogy vegyék vissza a 370 ezer menekültet.