Jolán
2 °C
4 °C

Merkeltől megkérdezték, ki kell-e dobni Magyarországot az EU-ból

2017.09.12. 10:36 Módosítva: 2017-09-12 11:24:04

A kevesebb mint két hét múlva esedékes német választások előtt most a Berliner Zeitung készített interjút Angela Merkel német kancellárral. Az interjú rögtön a magyar üggyel kezdődik. A kancellártól azt kérdezik, kudarcnak tekinthető-e, hogy Magyarország nem akar befogadni menekülteket, és elutasítja az Európai Bíróság ítéletét, ami erre kötelezné Budapestet. 

Merkel erre azt mondja: az EU országai egységesek a külső határok védelmében, a menekültválság okainak fejlesztési forrásokkal történő leküzdésében és az afrikai országokkal való migrációs együttműködésben. A menekültek szolidáris elosztását a 28 tagország közül 3-4 makacsul elutasítja, mondja Merkel.   

Az Európai Bíróság ítélete után már a szlovák kormány is hajlandónak mutatkozik menekültek befogadására (bár a kvótát továbbra is elutasítja – a szerk.), az azonban elfogadhatatlan, mondja Merkel, hogy egy kormány azt mondja: őt nem érdekli az ítélet.

Merkeltől ezután ezt kérdezi a Berliner Zeitung újságírója: ez azt jelenti, hogy Magyarországnak nincs helye az EU-ban? Merkel válasza: 

Ez azt jelenti, hogy ez Európa egyik legalapvetőbb kérdését érinti, mert Európa számomra a jog területe. Októberben beszélnünk kell erről a kérdésről az Európai Tanácsban.  

Szeptember 6-án az Európai Bíróság a kvótaperben elutasította a magyar–szlovák keresetet. A két ország az EU Tanácsának döntését támadta meg, amely szerint menedékkérőket helyeznek át Olaszországból és Görögországból.  

Orbán Viktor ezután a Kossuth rádiónak azt mondta

Tudomásul kell venni az ítéletet, együtt élünk vele, de nem változtatjuk meg a migránsokat érintő politikánkat. 

A kormányfő szerint Magyarország szuverén ország, „mi döntjük el, kikkel szeretnénk együtt élni”. A miniszterelnök azt is mondta, hogy aki bölcsen megvédte a saját országát, annak miért kellene részesülnie „ebből a bajból“. Miért nekünk kellene azt a levest megenni, amit ők sóztak el?” – tette fel a kérdést.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?