Hortenzia, Gergő
-1 °C
8 °C

NATO-tag ilyen modern orosz fegyvert még nem vett

2017.09.12. 08:59

A legmodernebb légvédelmi rakétaelhárító rendszeréből ad el Oroszország Törökországnak. Az összesen kétmilliárd dolláros ügylet orosz hitelből valósul meg, ami ismét jelzi: Moszkva és Ankara tavalyi konfliktusa már a múlté.

„Oroszország és Törökország aláírta az orosz Sz-400-as légvédelmi rakéták megvásárlásáról szóló szerződést, a végrehajtás előkészítése megkezdődött” – idézte az MTI Vlagyimir Kozsint, az orosz elnök haditechnikai együttműködési ügyekben illetékes tanácsadóját.

Kozsin közölte: garantálni tudja, hogy minden, a szerződéssel kapcsolatban meghozott döntés „szigorúan összhangban áll” Oroszország stratégiai érdekeivel.

„Ebből a szempontból teljesen megértjük azoknak nyugati országoknak a reagálását, amelyek megpróbálnak nyomást gyakorolni Törökországra” – mondta.

Ankara ezzel az első NATO-taggá válik, amely rendelkezik a Triumf rakétarendszerrel.  A rendszer 36 célpontot tud egyszerre kezelni, négyszáz kilométeres hatótávolságon belül,  összesen 72 rakétával. A célpontok lehetnek ballisztikus és szárnyas rakéták – akár másodpercenként 4,8 kilométeres sebességű célpontok is befoghatók, néhány méterestől több tízkilométeres magasságig –, bevethető repülők, és helikopterek ellen – írta a Newsru.com

Törökország négy egységet vesz az Sz-400-as rendszerből, egyenként 500 millió dollárért. a tárgyalások egy éve folytak az ügyletről, azaz néhány hónappal azután indultak meg, hogy 8 hónapig húzódó feszült viszony után Moszkva és Ankara kibékültek egymással, miután a török fél bocsánatot kért a Szíriában szolgálatot teljesítő orosz vadászgép lelövéséért.

Oroszország eddig nem exportált az Sz-400-asból, van megállapodása Kínával és tíz további országgal. Iránnal tavaly félbeszakadtak az erről szóló tárgyalások, idén nyáron azonban ismét felmerült, hogy Irán mégis vásárolna a rendszerből.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?