Vilmos
18 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Taposóaknákat vetnek be menekültek ellen?

000 S51JT
2017.09.12. 06:51

A BBC bangladesi tudósítója is megerősítette az Amnesty International vasárnapi értesülését, miszerint a mianmari vallási-etnikai tisztogatás elő menekülő muszlim rohingjákat

aknák tizedelik meg a bangladesi határon

A brit közszolgálati lap tudósítója több súlyos sebesülttel is találkozott egy, már Bangladesben található kórházban (Mianmarba nem engedik be a külföldi tudósítókat), és a térdből letépett lábak alapján egyértelműnek tűnik, hogy tapósóaknára léptek. Egy anya arról panaszkodott, hogy mindkét kamaszfiát aknák csonkították meg:

Talán jobb is lenne, ha Allah magához venné őket, annyira szenvednek.

A tudósító által meglátogatott kórház orvosai is azt mondták, az utóbbi időkben felszökött az aknarobbanás által okozott sérüléssel érkező menekültek száma.

Azonban az Amnesty - szemtanúk beszámolói alapján megfogalmazott - vádját, miszerint a mianmari hadsereg szándékosan fektetett aknákat a menekülőútvonalakra, a BBC sem tudta megerősíteni. A mianmari hadsereg állítja, hogy ők már régóta dolgoznak a kilencvenes években telepített aknazár felszedésén, újakat pedig nem helyeztek el. Mianmar egyébként - Szíria és Észak-Korea mellett - azon kevés országok közé tartozik, mely nem csatlakozott a taposóaknák betiltásáról szóló egyezményhez.

Az Amnesty International fotója az egyik taposóaknáról.
Az Amnesty International fotója az egyik taposóaknáról.
Fotó: Amnesty International

Mianmarban, vagy régebbi nevén Burmában a buddhista többség és a hozzájuk tartozó kormányerők évtizedek óta módszeresen üldözik az ország nyugati részén élő, muszlim vallású rohingja kisebbség tagjait. Őket annak ellenére, hogy már generációk óta ott élnek, illegális bevándorlónak tekintenek, a helyiek és jogvédő szervezetek pedig azt állítják, hogy mianmari katonák a rohingja településeken házakat gyújtanak fel, nőket erőszakolnak meg, és legyilkolnak civileket. Az állami védelem hiányában megszervezett muszlim milíciák azután rendszeresen összecsapnak a kormányerőkkel, az összecsapásoknak az elmúlt hónapokban több száz halálos áldozatuk volt.

Az erőszak augusztus 25. után szabadult el újra a többségében buddhista Arakán államban, ahol több mint egymillió muszlim rohingja él, miután a felkelők rendőrőrsöket támadtak meg. A támadásokra a hadsereg „tisztogató akcióval” válaszolt, amelynek célja hivatalosan az arakáni falvakban rejtőző felkelők ártalmatlanítása.

Az ENSZ emberi jogi főbiztosa, Zeid Raad al-Husszein hétfőn "az etnikai tisztogatás tankönyvszerű eseté"-nek minősítette a történteket, a legfőbb buddhista vezető pedig maga kérte a buddhista többségű ország vezetését, 

emlékezzenek Buddhára, mert ő - látva szenvedéseiket - segített volna a rohingjáknak.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!