Jolán
2 °C
4 °C

Kedden elhozhatják a Saint Martin szigetén rekedt magyarokat

000 SC0W6
2017.09.12. 10:17

Szijjártó Péter a Kossuth Rádió 180 perc című adásában azt mondta, hogy a kilenc magyar állampolgár közül négyen már elhagyták az Irma hurrikán által letarolt Saint Martin szigetet. Már  csak egy francia-magyar kettős állampolgársággal rendelkező öttagú család maradt a karibi szigeten.

Mivel világossá vált, hogy a hollandok, a németek és az amerikaiak elsőként saját állampolgáraikat menekítik ki a szigetről, ezért megállapodtak egy amerikai légitársasággal, amely Dominikáról egy 14 fős kisgéppel kedden átrepül az ottrekedt magyarokért. Szijjártó szerint a magángép akkor fog berepülni, ha erre engedélyt kap a helyi hatóságoktól.

Szijjártó hétfő este az ATV Egyenes Beszéd című műsorában azt mondta, hogy a magyar-holland konfliktusnak véleménye szerint nincs köze ahhoz, hogy a hollandok nem menekítik ki a szigeten rekedt magyarokat. Mint mondta,

akkor se tudnának gyorsabban segíteni, ha békésebben telnek az elmúlt hetek.

A karibi szigetvilágot múlt csütörtökön érte el az Irma hurrikán, Antigua és Barbuda szigetén az épületek 90, Saint Martinon az épületek 95 százaléka megrongálódott, nincs áram és ivóvíz sem. A szigeten eddig csak katonai gépek kaptak leszállási engedélyt, azonban a  magyar légierőnek nincs olyan gépe, ami el tudna addig repülni. 

Az Irma hurrikán kedd hajnalra elhagyta Florida államot, jelentősen vesztett erősségéből, már csak 50-60 km/órás erejű szél tombol.

(Borítókép: Saint Martin 2017. szeptember 11-én. Fotó: AFP / Martin Bureau)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?