Kedden elhozhatják a Saint Martin szigetén rekedt magyarokat

000 SC0W6
2017.09.12. 10:17

Szijjártó Péter a Kossuth Rádió 180 perc című adásában azt mondta, hogy a kilenc magyar állampolgár közül négyen már elhagyták az Irma hurrikán által letarolt Saint Martin szigetet. Már  csak egy francia-magyar kettős állampolgársággal rendelkező öttagú család maradt a karibi szigeten.

Mivel világossá vált, hogy a hollandok, a németek és az amerikaiak elsőként saját állampolgáraikat menekítik ki a szigetről, ezért megállapodtak egy amerikai légitársasággal, amely Dominikáról egy 14 fős kisgéppel kedden átrepül az ottrekedt magyarokért. Szijjártó szerint a magángép akkor fog berepülni, ha erre engedélyt kap a helyi hatóságoktól.

Szijjártó hétfő este az ATV Egyenes Beszéd című műsorában azt mondta, hogy a magyar-holland konfliktusnak véleménye szerint nincs köze ahhoz, hogy a hollandok nem menekítik ki a szigeten rekedt magyarokat. Mint mondta,

akkor se tudnának gyorsabban segíteni, ha békésebben telnek az elmúlt hetek.

A karibi szigetvilágot múlt csütörtökön érte el az Irma hurrikán, Antigua és Barbuda szigetén az épületek 90, Saint Martinon az épületek 95 százaléka megrongálódott, nincs áram és ivóvíz sem. A szigeten eddig csak katonai gépek kaptak leszállási engedélyt, azonban a  magyar légierőnek nincs olyan gépe, ami el tudna addig repülni. 

Az Irma hurrikán kedd hajnalra elhagyta Florida államot, jelentősen vesztett erősségéből, már csak 50-60 km/órás erejű szél tombol.

(Borítókép: Saint Martin 2017. szeptember 11-én. Fotó: AFP / Martin Bureau)

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Betét