Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Berlin újabb csoport afgánt toloncolt haza

2017.09.13. 11:38

Nyolc elutasított afgán menedékkérő érkezett szerdán Kabulba, miután Németország újrakezdte a deportálásokat. A sorozat decemberben kezdődött, egy Afganisztán és az Európai Unió között létrejött, a migrációs nyomást csökkenteni hivatott megállapodás részeként. A deportálásokat a nyár elején függesztették fel, miután Kabul diplomatanegyedében, a német követségnél elkövetett merényletben 150 ember halt meg.

A csoport egy chartergéppel érkezett Kabulba. A repülőtéren rendőrök egy parkolóhoz kísérték a deportáltakat. Az újságíróknak egyikük azt nyilatkozta, hogy azzal küldték haza őket, hogy Afganisztánnal nincs gond, ezért nem maradhat Németországban. Egy másikat azért deportálták, mert bántalmazta a feleségét. "Bár volt tanúm, semmire se mentem vele, az európaiakat csak a nők hazugságai érdeklik".

A nemzetközi migrációs szervezet (IOM) 12 menekültet várt, és nem tudták, a hiányzó néggyel mi történhetett. A hivatalos adatok szerint Németország eddig 100 afgánt küldött haza, miután az ország területének nagy részét biztonságosnak tekintik.

Afganisztánban nagyon magas a munkanélküliség, a gazdaság gyenge, százezrek kénytelenek elmenekülni a háborúk elől, közben pedig rengeteg menekültet fordítanak vissza a pakisztáni és az iráni határon.

Németországban szeptember 24-én tartják a szövetségi parlamenti választást, és szinte biztosan Angela Merkel marad a kancellár. (The Local)