Thomas Jefferson-szobor elbontásáért tüntettek Charlottesville-ben

2017.09.13. 09:42 Módosítva: 2017.09.13. 11:19

Amerikában még mindig tart a vita a charlottesville-i tragédia után felkapott témáról, hogy mit lehet kezdeni azokkal a nagy történelmi személyiségekkel, – mint például a korábbi amerikai elnökök –, akik rabszolgatartók voltak.

Az augusztus közepén megtartott, egy fiatal, antifasiszta jogászlány halálával végződő neonáci tüntetés és ellentüntetés amiatt robbant ki, hogy el akartak szállítani egy Robert E. Lee szobrot a Virginia állambeli Charlottesville egyik teréről. Lee a rabszolgatartó déliek oldalán harcolt az amerikai polgárháborúban, és hírhedten kegyetlen volt a feketékkel. Emiatt lett a fehér felsőbbrendűséget hirdető szélsőjobbos mozgalom egyik ikonikus figurája.

A szobor megtartása vagy elbontása nagy vitát kavart az országban, Donald Trump elnök is megszólalt. Trump azt a költői kérdést tette fel sajtótájékoztatóján, hogy

ha Lee tábornok szobrát el lehet tüntetni, akkor George Washington és Thomas Jefferson szobrát is el akarják majd tüntetni,

mivel nekik is voltak rabszolgáik.

Történészek akkor arról beszéltek, hogy az elnök érvelése hibás, mivel Washington és Jefferson személye az Egyesült Államok fontos történelmi állomásait szimbolizálják, nem a rasszista történelmi hagyományokat. Egyikük megnyerte a függetlenségi háborút és országot alapított, a másik pedig megírta a függetlenségi nyilatkozatot, miközben Robert E. Lee tábornok történelmi szerepe valóban csak annyi, hogy rengeteget küzdött a rabszolgatartás fennmaradásáért.

Most mégis úgy néz ki, Trump nem tévedett, amikor a Jefferson-szobrokért aggódott.

A Black Lives Matter (~Fekete Életek Számítanak) szervezett tüntetést Charlottesville-be, hogy eltüntessék a városból a Virginiai Egyetem melletti Jefferson-szobrot. Az egyik szónok arról beszélt a tüntetésen, hogy Jefferson rabszolgatartó, rasszista és nemi erőszaktevő volt, ezért nincs helye a köztereken, írja a Fox News.

A tüntetés után fekete lepellel takarták le a szobrot és Black Lives Matter transzparenst aggattak rá.  • Tippek
  • Bankszámla