Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Irma után benzinhiány sújtja Floridát

GettyImages-846162446
2017.09.13. 09:30

Messze van még Florida attól, hogy az élet visszatérjen a rendes kerékvágásba az Irma hurrikán pusztítása után. A kimaradások miatt öt államban közel ötmillió otthon, iroda és vállalkozás maradt áram nélkül. Az utakat sok helyen továbbra is kidőlt fák torlaszolják el, tovább nehezítve a benzint kereső autósok dolgát. A vihar az US 1-jelű utat is több helyen elmosta, de ezeket már helyreállították.

Az utakon mindenhol hazatérni igyekvő floridaiak próbálnak benzinhez jutni, de ez szinte lehetetlen: az államban kevés a működő benzinkút, mert vagy áram nincs, vagy az üzemanyag-utánpótlás akadozik.

A helyzetre jellemző, hogy az emberek a kutaknál álldogálnak, és

amint egy elhagyott kútnál valaki leparkol, azonnal tucatnyian követik, hátha tud valamit.

A ritka helyeken, ahol mégis van benzin, mint az I75-ös sztrádán Tampától északra, a leállósávban sok mérföld hosszan várakoznak az autók, a rendőrök pedig küszködve próbálnak rendet tartani a lehajtónál. A sort észrevéve mindenki lelassít, így az amúgy is túlterhelt sztrádán 25 kilométeres dugó alakult ki.

A sztrádáktól messzebb nagyobb esély van működő benzinkutat találni, a többség azonban nem hajlandó letérni. Mivel aki tud, igyekszik tartalékolni is, a műanyag benzinkannák is hiánycikknek számítanak.

A benzinhiány mellett adminisztratív akadályok is hátráltatják a hazatérést. Az evakuált lakosok sok helyen nem költözhetnek haza, főleg ahol a vízvezetékeket a fertőzésveszély miatt nem lehet használni. A leginkább sújtott Florida Keys szigetcsoport délnyugati központjában, Key Westen a legnagyobb feladatot most a törmelékek eltakarítása jelenti az utakról. Aki mégis hazajut, az tikkasztó, párás hőségben mentheti az értékeit a romok között, áram híján ugyanis a légkondicionálók sem működnek. Florida keleti felén a hétvégére sikerülhet mindenhol helyreállítani az áramellátást.

Két nappal a hurrikán áthaladása után az első mentőalakulatoknak végre sikerült eljutni a Keys leginkább sújtott szigeteihez is. Volt, ahol a házak negyede megsemmisült, további 65 százalékuk pedig komoly kárt szenvedett. A szövetségi katasztrófavédelmi szervezet, a FEMA szerint e szigeteken lényegében nem maradt olyan épület, amit a vihar érintetlenül hagyott volna.

Az egyik szerencsés túlélő a Big Pine Key szigeten így fogalmazott:

A szél házakat fújt le a tartócölöpökről. Mindenhol villanyvezetékek tekeregnek. A fák tövestül kicsavarva. Az üzleteket elárasztotta a víz, a földeket fertőző áradás borítja. Egyszerűen borzalmas.

A hurrikán egyértelműen Floridát, és azon belül is a Keys-szigeteket sújtotta leginkább, de a félszigeten kezd normalizálódni a helyzet. Ha korlátozott működéssel is, de több reptér már üzemel, és a legtöbb kórház is újra megnyitott.

Irma a Karib-szigeteken 38 halálos áldozatot szedett, mielőtt az USA-ban partot ért volna. Floridában további 12 halálos áldozatról tudni. (CNN, LA Times)