Frigyes
18 °C
24 °C

Újra nyomozhatnak a brazil elnöki korrupció miatt

2017.09.13. 06:23

A brazil legfelsőbb bíróság engedélyezte kedden, hogy új nyomozás induljon Michel Temer elnök ellen korrupció és pénzmosás gyanújával, ismét megnyitva a lehetőséget azelőtt, hogy alkotmányos vádeljárásban felfüggesszék hivatalából.

Luis Roberto Barroso bíró szerint megalapozott a gyanú, hogy Temer májusban kenőpénzért cserébe olyan rendeletet adott ki, amely kedvezett egy bizonyos kikötői cégnek. A bíró arra is engedélyt adott, hogy nyomozás induljon Temer egy volt tanácsadója, Rodrigo Rocha Loures ellen, aki a gyanú szerint szállította a kenőpénzt.

A nyomozást Rodrigo Janot főügyész vezeti, de csak vasárnapig, mert lejár a mandátuma. Az új főügyész Temer jelöltje, Raquel Dodge lesz. Janot korábban már kérte az államfő mentelmi jogának felfüggesztését a parlamenttől, hogy vádat emelhessen ellene, de az alsóház azt nem szavazta meg. Azz új nyomozás könnyen ugyanerre a sorsra juthat. Janot a múlt héten bűnszervezet létrehozása miatt vádindítványt tett Luiz Inácio Lula da Silva és Dilma Rousseff volt államfők ellen.

Brazíliát évek óta a legfelsőbb vezetést átszövő botrányok sorozata sújtja. Dilma Rousseff ellen emelnek vádat először. Őt tavaly mozdították el elnöki hivatalából a költségvetési törvény megsértése miatt. A helyére lépő alelnöke, Michel Temer is hamar korrupciós botrányba keveredett, miután az idén májusban előkerült egy hangfelvétel, mely szerint szemet hunyt a korrupció miatt elítélt parlamenti elnök megvesztegetése felett. (MTI)