Izidor
1 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

A lengyel kormány a saját terepén veri Orbánékat

2017.09.15. 22:26

Közép-Kelet Európában csak a fantázia szab határt annak, hogy milyen törvényekkel lehet megszívatni a civil szervezeteket. A lengyel kormánypárt, a PiS most épp azt találta ki, hogy új állami intézményt hoz létre, ami a nem kormányzati, tehát a civil szervezetek "támogatását bonyolítja" – írja az MTI. Meg is szavazták a szejmben üstöllést azt a törvénymódosítást, melynek köszönhetően feláll a Szabadság Nemzeti Intézete (NIW).

A civileknek (és most nem a CÖF-CÖKA vonalra gondolunk) általában nincs szükségük a kormány intézményes támogatására, legfeljebb arra, hogy békén hagyják őket: ezek az állampolgárok önszerveződő csoportjai, melyek az államtól függetlenül, vagy az állam helyett látnak el feladatokat, sőt, olykor pont az állam ellenőrzésére jönnek létre. Épp ezért nevezik őket nem kormányzati szervezeteknek.

A lengyel kormány szerint

  • a jogszabályt a civilek kezdeményezték,
  • a tervezet nem központosító,
  • mostantól olyanoknak is jut állami pénz, akiknek korábban nem.
  • az intézet a civileket érintő új jogszabály-tervezeteket is véleményezni fogja.

Sőt, létrejön a Közérdek Bizottsága nevű szerv is, ami a minisztériumok és a kormány közötti kapcsolatok erősítéséért felel majd, ellenőrzi a NIW-et és kinevezi annak vezetőjét, a vezetője pedig bent ül majd a kormányban.

Az ellenzék minderről azt mondja, hogy

  • kormányzati felügyelet alá vonják a nem kormányzati szervezeteket (Parasztpárt),
  • utat nyit önkényes ideológiai döntéseknek, ugyanakkor nem oldja meg a nem kormányzati szervezetek egyetlen problémáját sem (Polgári Platform).