Sámuel, Hajna
18 °C
32 °C

Bizonytalanok a német választók

2017.09.15. 17:56

Alig egy héttel a szeptember 24-i szövetségi parlamenti (Bundestag-) választás előtt a német választók majdnem 40 százaléka még a bizonytalanok táborába tartozik, írja az MTI. A ZDF országos köztévé megbízásából készített közvélemény-kutatás szerint a választók 39 százaléka nem tudja, hogy elmegy-e szavazni, és melyik pártnak adja a voksát.

A szakértők ugyanakkor kiemelik, hogy a bizonytalanok megnyerésére tett erőfeszítésektől nem várható trendforduló. Nem valószínű, hogy a Martin Schulz vezette szociáldemokraták (SPD) behozzák lemaradásukat az Angela Merkel kancellár vezette CDU/CSU pártszövetséggel szemben. Erre utal a ZDF Politbarometer című kutatásának egy másik adatsora is, mely szerint a németek 83 százaléka a negyedik kormányfői ciklusára készülő Angela Merkel győzelmére számít, míg Martin Schulzéra csak 5 százalék.

Ha most vasárnap lenne a Bundestag-választás, a CDU/CSU a szavazatok 36 százalékát gyűjthetné össze, ami 2 százalékpontos csökkenés az egy héttel korábban végzett előző Politbarometer-felméréshez képest, és több mint 5 százalékponttal elmarad a 2013-ban tartott Bundestag-választáson elért 41,5 százaléktól. Azonban Angela Merkel pártszövetsége még így is 16 százalékkal vezet.

A kisebb pártok között továbbra is éles a verseny a harmadik helyért, és mivel az eddigi öt helyett várhatóan hét párt szerez szövetségi parlamenti képviseletet, nehezebb lesz kormányt alakítani.

A mostani erőviszonyok alapján csak a nagykoalíció - a CDU/CSU és az SPD közös kormányzása - vagy a pártok színei (CDU/CSU: fekete, FDP: sárga, Zöldek: zöld) alapján Jamaica-koalíciónak nevezett CDU/CSU-FDP-Zöldek kormány tűnik valószínűnek.

A felmérést a Választási Kutatócsoport (Forschungsgruppe Wahlen) nevű intézet készítette szeptember 12-től 14-ig, 1383 ember megkérdezésével, az adatok a választókorú népességre nézve reprezentatívak.