Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Trump privát luxusklubja kiszámlázta egy kormányhivatalnok két éjszakáját

2017.09.15. 23:58

Az amerikai elnök privát floridai luxusklubja, a híres Mar-a-Lago eddig is sokat szerepelt a hírekben, miután Donald Trump az állami tulajdonú üdülők helyett leginkább itt szereti kipihenni munkája fáradalmait, és védelme rengeteg pluszpénzbe kerül.

Most azonban egy civil szervezet közérdekű adatigénylése révén a Washington Post birtokába került egy Mar-a-Lago által kiállított számla. Eszerint március elején egy Trumppal találkozó kormányhivatalnok a klubban töltött két éjszakát, a klub pedig kiszámlázta a listaárú szállásköltséget, 1092 dollárt, azaz bő negyedmillió forintot. A számlán név nem, csak annyi olvasható, hogy Nemzetbiztonsági Tanács: ez alapján biztosan tudható, hogy az illető hivatalos találkozót bonyolított az elnökkel.

Az üggyel két probléma van: egy közpénzen utazó állami tisztviselőnek illene olcsóbb szálláshelyet keresnie. Az pedig teljesen összeférhetetlen, hogy Trump profitáljon egy, a munkáját végző állami hivatalnok szállásköltségéből. Trump amúgy elnökként a privát vagy a külföldi vendégei látogatásaiból sem profitálhat, hiszen ellenkező esetben felmerülne, hogy valaki így próbál nála szívességet kijárni. Mar-a-Lagónak amúgy 2016 januárjától idén áprilisig 37 millió dollár volt az alaptevékenységéhez kötődő bevétele.

Hogy hány ilyen eset volt, azt egyelőre nem tudni, de januári beiktatása óta a március eleji Trumpék hetedik kiruccanása volt Mar-a-Lagóban. A klubban rendezett gyakori elnöki fogadások és társas események étel- és szállásköltségeinek viselésére vonatkozó kérdéseket a Fehér Ház mindmáig nem volt hajlandó megválaszolni. A Washington Postnak azok a kormányszervek – például a Secret Service – sem válaszoltak, melyek rendszeresen jelen vannak Mar-a-Lagóban Trump védelme miatt.

AZ elnököt már januárban beperelte egy amerikai civil szervezet, mert szerintük megsértette azt az alkotmányos rendelkezést, hogy a fizetésén kívül semmilyen más hasznot nem húzhat a tisztségéből. Trump ügyvédje azonban tagadja, hogy például a Mar-a-Lagói szobaköltség ilyen haszonnak minősülne.