Zelma, Rajmund
7 °C
11 °C

Újabb hurrikán közeledik Mexikó felé

2017.09.16. 08:44

Hurrikánnak minősítette a mexikói Alsó-Kalifornia felé haladó Norma trópusi vihart helyi idő szerint péntek este az amerikai Nemzeti Hurrikánközpont (NHC).

Közép-európai idő szerint hajnali négykor a Norma Cabo San Lucastól 435 kilométerre délre volt, és észak-északnyugati irányba haladt óránkénti négy kilométeres sebességgel - tette hozzá a miami székhelyű intézet.

Az ötfokozatú Saffir-Simpson-féle hurrikánskála egyes szintjére besorolt Normát akár óránkénti 121 kilométeres széllökések is kísérhetik. A hurrikán a következő napokban tovább erősödhet az NHC várakozásai szerint.

A központ előrejelzései alapján a Norma hétfőig elérheti az Alsó-Kalifornia mexikói szövetségi állam déli részén található népszerű üdülőhelyeket, majd fokozatosan veszít erejéből.

José is erősödött

Újra hurrikánná erősödött a térséget korábban végigpusztító José is az Atlanti-óceánon. Az egyes kategóriába sorolt Josét óránkénti 120 kilométeres széllökések kísérhetik. A hurrikánra az NHC az észak-karolinai Cape Hatterastól 1025 kilométerre dél-délkeletre figyelt fel. A José a nap folyamán tovább erősödhet, de lakott területet nem fenyeget.

Trópusi viharrá szelídült az eddig egyes szintre besorolt Max, amely csütörtökön érte el Mexikó csendes-óceáni partvidékét óránkénti 130 kilométeres széllökésekkel. A Maxet kísérő időjárási jelenségek nyomán egy ember eltűnt, és mintegy 200 otthonban keletkezett kár a Guerrero mexikói szövetségi államban található San Marcosban. Az előrejelzések szerint újabb trópusi vihar van alakulóban az Atlanti-óceánon.

Mexikóra több vihar is lecsapott az idei hurrikánszezonban. A múlt héten az egyes fokozatú Katia két halálos áldozatot követelt Veracruz szövetségi államban, szeptember elején pedig a Lidia végzett hét emberrel, amikor végigsöpört Dél-Alsó-Kalifornián.

2013-ban két hurrikán szinte egyszerre csapott le Mexikó csendes-óceáni és karibi partvidékére, akkor 157-en vesztették életüket.