Móric
5 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Kína önmérsékletre inti az USA-t

2017.09.16. 20:36
Az ország washingtoni nagykövete szerint az Egyesült Államoknak sokkal többet kellene tennie azért, hogy megvalósuljon a valódi együttműködés Észak-Korea ügyében.

Cuj Tien-kaj újságíróknak nyilatkozva jelentette ki, hogy Amerikának le kéne állnia Kim Dzsongun fenyegetésével, ha valóban békés eszközökkel szeretné megoldani a nukleáris válságot. "Jobban kellene törekednie az USA-nak arra, hogy hatékony megoldást találjon a párbeszéd és a tárgyalások újraindítására" - mondta a nagykövet. "Őszintén azt gondolom, hogy az Egyesült Államoknak sokkal többet kellene tennie azért, hogy valóban hatékony nemzetközi együttműködésre kerüljön sor" - idézi a diplomatát a Guardian.

GettyImages-672379316
Fotó: Bloomberg / Getty Images Hungary

Ez összecseng a kínai külügyminisztérium nyilatkozatával, mely a legutóbbi észak-koreai rakétakilövés után hangzott el, és ebben Kína elhárította magától a felelősséget a válság kiéleződésében: "Akik megkötötték a csomókat, azoknak is kell kioldaniuk azokat" - foglalták össze a lényeget. Ezzel arra is utaltak, hogy Donald Trump amerikai elnök hónapok óta hiába ösztökéli Kínát arra (gyakran Twitter-bejegyzésekben), hogy tegyen többet a válság megoldásáért.