Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Hat magyar vár a külügy segítségére Curacaón

2017.09.17. 09:13 Módosítva: 2017-09-17 14:05:00

Hat magyar, köztük két kisgyerek vár arra Curacao szigetén, hogy hazahozza őket a magyar állam, közölte az RTL Klub Híradója.

Az Irma hurikán sújtotta Saint Martin szigetéről még a hét elején vitték oda őket egy bérelt géppel, de a Curacaóra küldendő NATO-gép szombaton elromlott. A gép Pápára hozta volna őket, de Balogh Violetta szerint a külügy most azt mondta nekik, hogy sajnálják, ennyit tudtak segíteni.

A nő szerint már az furcsa volt, hogy maguknak kellett szállást intézniük és fizetniük, hiszen mindenki mást, akit a szigetről evakuáltak, a saját államától kapott ingyen szállást és ellátást. Ahogy sokaknak, úgy nekik is mindenük odaveszett a hurikán miatt, csak egy hátizsákot hozott magával.

Az RTL Klubnak nyilatkozó fiatal nő azt mondja, hogy tanácstalanok, a pénzük elfogyott, és nem tudják, meddig kell várniuk a magyar állam segítségére. A külügy azt nyilatkozta a csatornának, hogy a magyarok hazajutását kereskedelmi járatokkal szervezik meg.

Frissítés 13:40-kor: A külügyminisztérium sajtófőnöke, Menczer Tamás cáfolta, hogy magyukra hagyták volna a magyarokat, vagy, hogy nem ajánlottak volna fel nekik segítséget a költségeik finanszírozásához. Mint az MTI-vel közölte, a hurrikán érkezése ismert volt, az előtt is lett volna lehetőség elhagyni a szigetet. Azok, akik ott maradtak, életveszélybe kerültek, ezért a magyar állam gondoskodott róluk: 5 millió forintért bérelt repülőt, ami elvitte a magyarokat a biztonságosnak számító Curacao szigetére. A NATO-gép díjmentesen hozta volna haza a magyarokat, azonban meghibásodott, javítani kell. 

Nem igaz az sem, hogy ne ajánlottak volna fel anyagi segítséget. A szállás és a repülőjegy költségét konzuli kölcsön formájában tudja finanszírozni az állam, ezt közölték az érintettekkel is. Mint Menczer közölte, a minisztérium nem viselkedhet utazási irodaként, a törvények nem teszik lehetővé, hogy biztonságos helyen lévő magyarok szállását és utazását az állam véglegesen kifizesse. Furcsállják, de tudomásul veszik, hogy a magyarok az őket kimentő magyar állam eljárását kifogásolják, de természetesen továbbra is segítik őket, ahogy eddig is - írta Menczer Tamás.