Előd
8 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az Irma után 260 km/órás széllel támad a Maria hurrikán

000 SJ4CQ
2017.09.19. 07:51 Módosítva: 2017-09-19 08:36:17

A katasztrófával fenyegető, ötös fokozatra erősödött hétfő estére a karibi térség keleti részében tomboló Maria hurrikán. A vihar helyi idő szerint kedden éjfél körül csapott le Dominica szigetére, amely a Dominikai Közösséghez tartozik és nem tévesztendő össze a Dominikai Köztársasággal.

Az amerikai Országos Hurrikánközpont (NHC) közlése szerint az ötös fokozatra erősödött vihar rendkívül veszélyes hurrikánná fejlődött, óránként 260 kilométeres sebességű széllel és még ennél is erősebb széllökésekkel. A hurrikánközpont az első jelentés után másfél órával kiadott még egy közleményt, amelyben "potenciálisan katasztrofálisnak" nevezte a hurrikánt, írja az MTI.

A Miami székhelyű meteorológiai központ szerint a Kis-Antillák szigetlánc térségében tomboló hurrikán ereje tovább is fokozódhat az éjjel. A vihar gyakorlatilag szinte telibe találta a Kis-Antillákhoz tartozó 72 ezer lakosú Dominikai Közösséget. A volt brit gyarmat 1978-ban nyerte el függetlenségét. 

A vihar végigsöpört rajta, és jelenleg Puerto Rico és a Virgin-szigetek felé tart, amelyek még nem álltak talpra az Irma hurrikán pusztítása után.

Egyelőre nem tudni, hogy Dominica szigetén milyen károkat okozott a vihar. Sokat elárul a pusztítás erejéről, hogy a szél leszakította Roosevelt Skerrit miniszterelnök házának tetőszerkezetét is. A kormányfő a Twitteren ezt írta: 

A rezidenciámról lerepült a tető. Teljesen a vihar kényére-kedvére vagyok bízva. A házamat lepi el a víz.

A kormányfő néhány perccel később arról írt, hogy kimenekítették otthonából. Szemtanúk beszámolói szerint a vihar leszaggatta a szigetország központi kórházának tetőszerkezetét is.

Ha a Maria eléri Puerto Ricót, és nem veszít erejéből, ez lesz 85 év óta a legerősebb hurrikánt, amely közvetlenül áthalad rajta: 1932-ben egy négyes erősségű hurrikán söpört végig az Egyesült Államok társult államán. Ricardo Rosello miniszterelnök felszólította a sziget lakosait, hogy készüljenek fel a vihar érkezésére, és keressenek menedéket távolabb élő családtagjaiknál vagy barátaiknál. A meteorológusok szerint szerdára a vihar szeme pont San Juan fölé ér, ami azt jelenti, hogy egymillió ember biztonságáról kell addig gondoskodni.

A Franciaországhoz tartozó Martinique szigetén a hatóságok kijárási tilalmat rendeltek el, árhullám veszélyére figyelmeztették a településeket, és válságkészültségbe helyeztek több száz tűzoltót, rendőrt, csendőrt és katonát. A szintén Franciaországhoz tartozó Guadeloupe szigetén elrendelték a hurrikán által veszélyeztetett települések evakuálását, árvizek, árhullámok és földcsuszamlások veszélyére figyelmeztetve a lakosságot.

A Maria, amely jelenleg óránként 17 kilométeres sebességgel nyugat-délnyugat irányban halad, az említett szigeteken túl Saint Kitts és Nevis, valamint az Egyesült Királysághoz tartozó Montserrat szigetét is fenyegeti. Az amerikai hurrikánközpont emlékeztetett: az Irma nevű hurrikán után ez már a második szélvihar, amely lecsapni készül ebben a hónapban az úgynevezett Szélcsendes-szigetekre.

A karibi térségben hurrikán és trópusi vihar miatti figyelmeztetéseket adtak ki az amerikai és a brit Virgin-szigeteken, Antiguán és Barbudán, illetve a Szent Márton-sziget francia, valamint holland felén is. Ezen szigetek legtöbbje már kiterjedt pusztításokat szenvedett szeptember elején az Irma hurrikántól, amely több mint 80 életet követelt a karibi térségben és az Egyesült Államok területén. 

Nagy-Britanniának eddig is 1300 katonája és tengerészgyalogosa állomásozott a térségben az Irma hurrikán utáni kárenyhítésen dolgozva. Őket most a BBC tudósítása szerint gőzerővel kezdtek dolgozni az épületek megerősítésén.