Vanda, Paula
-2 °C
3 °C

Az Irma után 260 km/órás széllel támad a Maria hurrikán

000 SJ4CQ
2017.09.19. 07:51 Módosítva: 2017.09.19. 08:36

A katasztrófával fenyegető, ötös fokozatra erősödött hétfő estére a karibi térség keleti részében tomboló Maria hurrikán. A vihar helyi idő szerint kedden éjfél körül csapott le Dominica szigetére, amely a Dominikai Közösséghez tartozik és nem tévesztendő össze a Dominikai Köztársasággal.

Az amerikai Országos Hurrikánközpont (NHC) közlése szerint az ötös fokozatra erősödött vihar rendkívül veszélyes hurrikánná fejlődött, óránként 260 kilométeres sebességű széllel és még ennél is erősebb széllökésekkel. A hurrikánközpont az első jelentés után másfél órával kiadott még egy közleményt, amelyben "potenciálisan katasztrofálisnak" nevezte a hurrikánt, írja az MTI.

A Miami székhelyű meteorológiai központ szerint a Kis-Antillák szigetlánc térségében tomboló hurrikán ereje tovább is fokozódhat az éjjel. A vihar gyakorlatilag szinte telibe találta a Kis-Antillákhoz tartozó 72 ezer lakosú Dominikai Közösséget. A volt brit gyarmat 1978-ban nyerte el függetlenségét. 

A vihar végigsöpört rajta, és jelenleg Puerto Rico és a Virgin-szigetek felé tart, amelyek még nem álltak talpra az Irma hurrikán pusztítása után.

Egyelőre nem tudni, hogy Dominica szigetén milyen károkat okozott a vihar. Sokat elárul a pusztítás erejéről, hogy a szél leszakította Roosevelt Skerrit miniszterelnök házának tetőszerkezetét is. A kormányfő a Twitteren ezt írta: 

A rezidenciámról lerepült a tető. Teljesen a vihar kényére-kedvére vagyok bízva. A házamat lepi el a víz.

A kormányfő néhány perccel később arról írt, hogy kimenekítették otthonából. Szemtanúk beszámolói szerint a vihar leszaggatta a szigetország központi kórházának tetőszerkezetét is.

Ha a Maria eléri Puerto Ricót, és nem veszít erejéből, ez lesz 85 év óta a legerősebb hurrikánt, amely közvetlenül áthalad rajta: 1932-ben egy négyes erősségű hurrikán söpört végig az Egyesült Államok társult államán. Ricardo Rosello miniszterelnök felszólította a sziget lakosait, hogy készüljenek fel a vihar érkezésére, és keressenek menedéket távolabb élő családtagjaiknál vagy barátaiknál. A meteorológusok szerint szerdára a vihar szeme pont San Juan fölé ér, ami azt jelenti, hogy egymillió ember biztonságáról kell addig gondoskodni.

A Franciaországhoz tartozó Martinique szigetén a hatóságok kijárási tilalmat rendeltek el, árhullám veszélyére figyelmeztették a településeket, és válságkészültségbe helyeztek több száz tűzoltót, rendőrt, csendőrt és katonát. A szintén Franciaországhoz tartozó Guadeloupe szigetén elrendelték a hurrikán által veszélyeztetett települések evakuálását, árvizek, árhullámok és földcsuszamlások veszélyére figyelmeztetve a lakosságot.

A Maria, amely jelenleg óránként 17 kilométeres sebességgel nyugat-délnyugat irányban halad, az említett szigeteken túl Saint Kitts és Nevis, valamint az Egyesült Királysághoz tartozó Montserrat szigetét is fenyegeti. Az amerikai hurrikánközpont emlékeztetett: az Irma nevű hurrikán után ez már a második szélvihar, amely lecsapni készül ebben a hónapban az úgynevezett Szélcsendes-szigetekre.

A karibi térségben hurrikán és trópusi vihar miatti figyelmeztetéseket adtak ki az amerikai és a brit Virgin-szigeteken, Antiguán és Barbudán, illetve a Szent Márton-sziget francia, valamint holland felén is. Ezen szigetek legtöbbje már kiterjedt pusztításokat szenvedett szeptember elején az Irma hurrikántól, amely több mint 80 életet követelt a karibi térségben és az Egyesült Államok területén. 

Nagy-Britanniának eddig is 1300 katonája és tengerészgyalogosa állomásozott a térségben az Irma hurrikán utáni kárenyhítésen dolgozva. Őket most a BBC tudósítása szerint gőzerővel kezdtek dolgozni az épületek megerősítésén.