Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Folytatódik két bangladesi menedékkérő és a magyar állam európai pere

2017.09.19. 17:50 Módosítva: 2017-09-19 17:58:02

Elfogadta a magyar kormány fellebbezését az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) annak a két menedékkérőnek az ügyében, akiket a testület elsőfokú ítélete szerint jogellenesen tartottak fogva 2015 őszen a röszkei tranzitzónában, majd küldtek vissza Szerbiába.

Az ügy előzménye, hogy a két bangladesi férfi 2015. szeptember 15-én menedékkérelmet nyújtott be Magyarország déli határán. A hatóságok több mint három héten keresztül a röszkei tranzitzónában tartották őket úgy, hogy nem tudtak továbbmenni, október 8-án pedig visszatoloncolták őket Szerbiába, írja az MTI.

A strasbourgi székhelyű törvényszék márciusban első fokon kimondta, hogy az ügyben Magyarország több ponton, a szabadsághoz és biztonsághoz való jog, a kínzás tilalma, illetve a hatékony jogorvoslat tekintetében is megsértette az Emberi Jogok Európai Egyezményét.

Az egyhangúlag meghozott ítélet ellen azonban a magyar állam később fellebbezést nyújtott be, amelyet most jóváhagyott az EJEB öttagú tanácsa, az ügyet így a másodfokú fórumként működő nagykamara elé utalják. Az elsőfokú ítélet értelmében Magyarországnak fejenként 18 705 euró (mintegy 5,8 millió forint) kártérítést és perköltséget kellene fizetnie a felpereseknek.