Konrád, Tivadar
5 °C
14 °C

Pedofilügyben állítják bíróság elé a lyoni érseket

2017.09.19. 18:28

Bíróság elé állítják Franciaország egyik legbefolyásosabb és legismertebb katolikus vezetőjét, Philippe Barbarin bíborost, lyoni érseket, akit pedofil papok áldozatai azzal vádolnak:

Habár 25 évvel ezelőtt tudomása volt a molesztálásokról, de nem jelentette a hatóságoknak.

Az érsek és hat további egyházi vezető ellen 2018. április 4. és 6. között folytatják le a pert, amelyet egy 2016-ban szexuális visszaéléssel meggyanúsított pap, Bernard Preynat tíz áldozata kezdeményezett.

A meggyanúsított pap, aki ellen jelenleg is folyik a nyomozás, csaknem húsz éven át vezetett egy cserkészszövetséget, és 2016-ban azután kezdődött ellene eljárás, miután beismerte, hogy 1986 és 1991 között szexuálisan molesztálta a rá bízott gyerekeket. Ügyvédje szerint Preynat a bíróságnak azt állította:

az egyházi hatóságok 1991 óta ismerték a tényeket

és mégis: 2015-ös nyugdíjazásáig háborítatlanul gyakorolhatta a papi hivatását.

Az áldozatok kiskorúak ellen elkövetett szexuális bántalmazás elleni panasz elmulasztásának gyanújával tettek feljelentést a lyoni egyházkerület több vezetője, köztük Philippe Barbarin bíboros ellen, aki egy interjúban elismerte, hogy "2007-2008 táján" értesült a pap "viselkedéséről".

Az ügy másfél éve akkora botrányt váltott ki Franciaországban, hogy a katolikus egyház jelezte: mindent olyan pedofilügyet kivizsgál, amelyben papok érintettek, még a múltban történteket is. A francia püspöki konferencia pedig arra kényszerült, hogy több, a pedofília elleni harcot támogató intézkedést hozzon.

Ezzel párhuzamosan pedig az ügyészség papi pedofília elhallgatása és segítségmegtagadás miatt indított vizsgálatot a lyoni egyházmegye több vezetője, köztük az érsek ellen is. Miután a nyomozást vádemelés nélkül 2016. augusztus 1-én lezárták, a panaszosok májusban közvetlenül a bírósághoz fordultak, amely az ügyészségi döntéssel szembemenve elrendelte a per lefolytatását az érintett egyházi vezetők ellen.

(MTI)