Gyöngyi
9 °C
25 °C
Index - In English In English Eng

Talán egy szörnyeteg, de a zsírhegy is megérdemel egy második esélyt

2017.09.19. 20:44

Nagy ötlettel álltak elő a brit főváros víz- és csatornahálózatát működtető Thames Water vállalat szakemberei, mit is lehetne kezdeni a város alatt 250 méter hosszan felgyűlt zsírdugóval: 

Bioüzemanyagot gyártanak belőle, de egy darab jut belőle a város múzeumának is.
2017-09-12T142743Z 481686792 RC13968CC870 RTRMADP 3 BRITAIN-FATB
Fotó: Handout

Mégpedig akár 10 ezer liternyit is, amiből - ahogy azt a Thames Water szakemberei kiszámolták - 350 emeletes buszt lehet működtetni egy napon át. Alex Saunders, a Thames Water munkatársa már-már meghitten nyilatkozta:

Talán egy szörnyeteg, de a whitechapeli zsírhegy is megérdemel egy második esélyt.

A Thames Water cég munkásai már egy hete próbálják magasnyomású tömlők segítségével  szétoszlatni a lefolyókba dobott nedves törlőkendők, pelenkák, a kiöntött zsír és olaj felgyülemléséből kialakult hegyet. A zsírt és az olajat tartálykocsikba szivattyúzzák és a hulladékhasznosító telepre szállítják, míg a babatörlők, pelenkák, fültisztító pálcikák és egyéb higiéniai termékek - amelyeket egyébként egyáltalán nem szabadna lehúzni a vécén -, szemétbe kerülnek. Egyébként ez lesz az első alkalom, hogy a Thames Water újrahasznosításra viszi a kibányászott szennyeződést.

A 130 tonnás zsírhegynek eddig nagyjából az egyharmadát sikerült eltávolítani. A cég reményei szerint október elejére végeznek a munkálatokkal. A zsírhegy egy darabját a Londoni Múzeum elkérte, és kiállítási darabként - Sharon Ament múzeumigazgató szerint

kérdéseket fog felvetni arról, miként is élünk manapság, és arra fogja ösztönözni a látogatókat, hogy megoldásokat keressenek a növekvő nagyvárosok problémáira.

(MTI)