Aliz
6 °C
14 °C

Talán egy szörnyeteg, de a zsírhegy is megérdemel egy második esélyt

2017.09.19. 20:44

Nagy ötlettel álltak elő a brit főváros víz- és csatornahálózatát működtető Thames Water vállalat szakemberei, mit is lehetne kezdeni a város alatt 250 méter hosszan felgyűlt zsírdugóval: 

Bioüzemanyagot gyártanak belőle, de egy darab jut belőle a város múzeumának is.
2017-09-12T142743Z 481686792 RC13968CC870 RTRMADP 3 BRITAIN-FATB
Fotó: Handout

Mégpedig akár 10 ezer liternyit is, amiből - ahogy azt a Thames Water szakemberei kiszámolták - 350 emeletes buszt lehet működtetni egy napon át. Alex Saunders, a Thames Water munkatársa már-már meghitten nyilatkozta:

Talán egy szörnyeteg, de a whitechapeli zsírhegy is megérdemel egy második esélyt.

A Thames Water cég munkásai már egy hete próbálják magasnyomású tömlők segítségével  szétoszlatni a lefolyókba dobott nedves törlőkendők, pelenkák, a kiöntött zsír és olaj felgyülemléséből kialakult hegyet. A zsírt és az olajat tartálykocsikba szivattyúzzák és a hulladékhasznosító telepre szállítják, míg a babatörlők, pelenkák, fültisztító pálcikák és egyéb higiéniai termékek - amelyeket egyébként egyáltalán nem szabadna lehúzni a vécén -, szemétbe kerülnek. Egyébként ez lesz az első alkalom, hogy a Thames Water újrahasznosításra viszi a kibányászott szennyeződést.

A 130 tonnás zsírhegynek eddig nagyjából az egyharmadát sikerült eltávolítani. A cég reményei szerint október elejére végeznek a munkálatokkal. A zsírhegy egy darabját a Londoni Múzeum elkérte, és kiállítási darabként - Sharon Ament múzeumigazgató szerint

kérdéseket fog felvetni arról, miként is élünk manapság, és arra fogja ösztönözni a látogatókat, hogy megoldásokat keressenek a növekvő nagyvárosok problémáira.

(MTI)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?