Koronavírus adatok

2022. jan. 19.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Fábián, Sebestyén
-5 °C
5 °C

Irán visszaszólt Trumpnak: Hatástalan a fenyegetés

2017.09.20. 18:44

Irán senkitől sem tűri el, hogy fenyegessék – jelentette ki szerdán az ENSZ-közgyűlés 72. ülésszakának általános vitájában felszólalva az iszlám köztársaság elnöke. Az MTI beszámolója alapján Haszán Róháni hozzátette: hatástalan a megfélemlítés velük szemben.

A nagyhatalmakkal kötött nukleáris megállapodásról szólva kijelentette, Irán nem fogja megszegni, de határozott választ ad arra, ha az egyezmény más részesei így cselekednek. Mint mondta,

nagy kár lenne, ha a megállapodás füstbe menne "a világpolitika újoncai" miatt.

Szerinte az új amerikai kormányzat aláássa a hitelességét és a beléje vetett bizalmat azzal, hogy nem tartja be nemzetközi kötelezettségeit. 

Haszan Róháni hangoztatta, hogy a regionális és a globális válságokat csak párbeszéd és tárgyalások útján lehet rendezni. Irán ezért erősíteni akarja kapcsolatait szomszédaival és az összes baráti országgal. Kiemelte, hogy hazája védelmi képességei, beleértve a rakétákat is, kizárólag az elrettentést és a regionális béke és stabilitás fenntartását célozzák.

A közel-keleti ország Donald Trump ENSZ-beszédére reagált, melyben az Egyesült Államok elnöke a régió főgonoszának jelölte ki a siíta teokráciát, mely "aláássa a békét az egész Közel-Keleten" Libanontól Szírián át Jemenig.

Trump szerint a teheráni vezetés az ország olajbevételeiből terrorszervezeteket finanszíroz - például a Hezbollahot - melyek békés arab és izraeli szomszédjaikra támadnak, és Aszad diktatúráját támogatják. Trump szerint Irán a Közel-Keleten

a vérontást és a káoszt terjeszti.  • Vennék
  • Hírek