Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Robbantás a londoni metróban: már öten vannak őrizetben

2017.09.20. 08:47 Módosítva: 2017-09-20 09:30:20
Őrizetbe vettek egy fiatal férfit a londoni metróban pénteken elkövetett pokolgépes merénylettel összefüggésben. Ő a harmadik, akit elfogtak. FRISSÍTÉS: Egy 48 éves és egy 30 éves férfit is elfogtak Newportban, adta hírül a BBC szerdán délelőtt.

A Scotland Yard kedden késő este jelentette be, hogy a 25 éves férfit nem sokkal korábban a walesi Newport városában vették őrizetbe a terrorellenes törvény alapján. Az akciót a londoni rendőrség terrorellenes parancsnokságának egységei hajtották végre a helyi rendőrséggel együttműködve, jelentette az MTI tudósítója.

Rendőrségi kordon Newport városban azelőtt a ház előtt, ahol a londoni robbantás harmadik gyanúsítottját letartóztatták 2017. szeptember 20-án
Rendőrségi kordon Newport városban azelőtt a ház előtt, ahol a londoni robbantás harmadik gyanúsítottját letartóztatták 2017. szeptember 20-án
Fotó: Rebecca Naden

A Scotland Yard, a londoni rendőrség, de terrorellenes ügyosztályának műveleti hatásköre az egész országra kiterjed.

Az őrizetbe vétellel egy időben házkutatás is kezdődött egy házban.

A merénylettel összefüggésben szombaton két embert vettek őrizetbe. Egy 18 éves férfit a délkelet-angliai Dover kompkikötőjének indulási csarnokában fogtak el. A brit sajtó meg nem erősített értesülései szerint a hatóságok őt gyanúsítják azzal, hogy elhelyezte a házi készítésű pokolgépet a londoni metrószerelvényen. Nem sokkal később egy 21 éves férfit vettek őrizetbe a nyugat-londoni Hounslow városrészben, a Heathrow repülőtér közvetlen közelében.

A rendőrségi akciók előzményeként a londoni District metróvonal egyik szerelvényén, Wimbledon városrésztől nem messze pokolgépszerű szerkezet lépett működésbe a péntek reggeli csúcsforgalom idején. A szerkezet nem robbant fel, csak nagy erővel lángra kapott, de így is harminc utas könnyebben megsérült.

A terrorcselekmény után, péntek éjjel a hírszerzési és elhárítási szolgálatok, valamint a Scotland Yard terrorellenes ügyosztályának vezetői alkotta Egyesített Terrorizmuselemző Központ (Joint Terrorism Analysis Centre, JTAC) a legmagasabb, kritikus szintre emelte a terrorellenes készültséget. Az intézkedés lehetővé tette, hogy a brit hadsereg segítséget nyújtson a rendőrségi munkához.

A kritikus riasztási szint nem egészen 48 óráig volt érvényben: a hatóságok vasárnap délután visszaállították a korábbi, második legmagasabb terrorkészültségi fokozatot. Ez azt jelenti, hogy az elhárító szolgálatok már nem tartanak azonnali újabb támadástól.

A három őrizetbe vett ember kilétéről a Scotland Yard eddig semmit nem árult el. Az első kettőt a rendőrség hivatalos közleményei csak A és B, a kedden elfogott harmadikat C személyként emlegetik, de a brit sajtóhoz kiszivárogott, meg nem erősített értesülések szerint az elsőként elfogott fiatal férfi Irakból, a második Szíriából került Nagy-Britanniába, mindketten még gyermekkorukban.

Az ő lakóhelyükön az elfogásuk után kezdett házkutatások várhatóan a következő napokban is folytatódnak.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?