Tekla
8 °C
20 °C

Robbantás a londoni metróban: már öten vannak őrizetben

2017.09.20. 08:47 Módosítva: 2017-09-20 09:30:20
Őrizetbe vettek egy fiatal férfit a londoni metróban pénteken elkövetett pokolgépes merénylettel összefüggésben. Ő a harmadik, akit elfogtak. FRISSÍTÉS: Egy 48 éves és egy 30 éves férfit is elfogtak Newportban, adta hírül a BBC szerdán délelőtt.

A Scotland Yard kedden késő este jelentette be, hogy a 25 éves férfit nem sokkal korábban a walesi Newport városában vették őrizetbe a terrorellenes törvény alapján. Az akciót a londoni rendőrség terrorellenes parancsnokságának egységei hajtották végre a helyi rendőrséggel együttműködve, jelentette az MTI tudósítója.

Rendőrségi kordon Newport városban azelőtt a ház előtt, ahol a londoni robbantás harmadik gyanúsítottját letartóztatták 2017. szeptember 20-án
Rendőrségi kordon Newport városban azelőtt a ház előtt, ahol a londoni robbantás harmadik gyanúsítottját letartóztatták 2017. szeptember 20-án
Fotó: Rebecca Naden

A Scotland Yard, a londoni rendőrség, de terrorellenes ügyosztályának műveleti hatásköre az egész országra kiterjed.

Az őrizetbe vétellel egy időben házkutatás is kezdődött egy házban.

A merénylettel összefüggésben szombaton két embert vettek őrizetbe. Egy 18 éves férfit a délkelet-angliai Dover kompkikötőjének indulási csarnokában fogtak el. A brit sajtó meg nem erősített értesülései szerint a hatóságok őt gyanúsítják azzal, hogy elhelyezte a házi készítésű pokolgépet a londoni metrószerelvényen. Nem sokkal később egy 21 éves férfit vettek őrizetbe a nyugat-londoni Hounslow városrészben, a Heathrow repülőtér közvetlen közelében.

A rendőrségi akciók előzményeként a londoni District metróvonal egyik szerelvényén, Wimbledon városrésztől nem messze pokolgépszerű szerkezet lépett működésbe a péntek reggeli csúcsforgalom idején. A szerkezet nem robbant fel, csak nagy erővel lángra kapott, de így is harminc utas könnyebben megsérült.

A terrorcselekmény után, péntek éjjel a hírszerzési és elhárítási szolgálatok, valamint a Scotland Yard terrorellenes ügyosztályának vezetői alkotta Egyesített Terrorizmuselemző Központ (Joint Terrorism Analysis Centre, JTAC) a legmagasabb, kritikus szintre emelte a terrorellenes készültséget. Az intézkedés lehetővé tette, hogy a brit hadsereg segítséget nyújtson a rendőrségi munkához.

A kritikus riasztási szint nem egészen 48 óráig volt érvényben: a hatóságok vasárnap délután visszaállították a korábbi, második legmagasabb terrorkészültségi fokozatot. Ez azt jelenti, hogy az elhárító szolgálatok már nem tartanak azonnali újabb támadástól.

A három őrizetbe vett ember kilétéről a Scotland Yard eddig semmit nem árult el. Az első kettőt a rendőrség hivatalos közleményei csak A és B, a kedden elfogott harmadikat C személyként emlegetik, de a brit sajtóhoz kiszivárogott, meg nem erősített értesülések szerint az elsőként elfogott fiatal férfi Irakból, a második Szíriából került Nagy-Britanniába, mindketten még gyermekkorukban.

Az ő lakóhelyükön az elfogásuk után kezdett házkutatások várhatóan a következő napokban is folytatódnak.