Kristóf, Jakab
18 °C
34 °C

Meghalt a L'Oréal-örökösnő Liliane Bettencourt

2017.09.21. 18:25

Szerda éjszaka a saját házában 94 éves korában "békés körülmények között" meghalt Liliane Bettencourt, a L'Oréal kozmetikai cég alapítójának lánya - jelentette be rövid közleményében Françoise Bettencourt Meyers, az elhunyt lánya, írta a Le Figaro.

Október 21-én lett volna 95 éves. Anyám békében ment el.

"Ebben a fájdalmas pillanatban is szeretném megismételni, hogy családunk továbbra is ragaszkodik a L'Oréalhoz és elnökéhez, Jean-Paul Agonhoz" - írta a lánya. Jean-Paul Agon, a L'Oréal elnök-vezérigazgatója közleményben fejezte ki "mély szomorúságát" az egykori tulajdonos halála miatt. 

A 2017-es Forbes szerint Liliane Bettencourt volt a világ leggazdagabb asszonya, aki a kozmetikai termékeket forgalmazó L'Oréal céget az apjától örökölte 1957-ben. Közel 40 milliárd dollár értékűre becsült vagyonával a Forbes idei összesítésében a 14. legvagyonosabb embereként szerepelt. 

 

Bettencourt az utóbbi években azzal került a figyelem középpontjába, hogy lánya kérte a gyámság alá helyezését. A 2007-ben kirobbant Bettencourt-ügy kiváltó oka a családfő, André Bettencourt halála volt. Lányuk ugyanis apja halála után beperelte Liliane régi barátját François-Marie Banier írót, fényképészt. Bettencourt 1987 óta tartó barátságuk alatt becslések szerint 1,3 milliárd eurónyi vagyont ajándékozott a művésznek.

Françoise azzal vádolta Banier-t, hogy "anyja testi-lelki gyengeségével visszaélve" tett szert a javakra. A perben kérte anyja gyámság alá helyezését, amit a bíróság 2011 októberében el is rendelt. Liliane Bettencourt gyámja az idősebbik unokája, Jean-Victor Meyers lett.

Az Alzheimer-kórban szenvedő nő ezután teljesen visszavonult a nyilvános szereplésektől. A döntés következményeként Franciaország egyik legnagyobb vagyonát - benne azt a 33 százalékos részesedést is, amely vétójogot biztosít a kozmetikai óriás igazgatótanácsában - a milliárdos lánya, Francoise Bettencourt-Meyers és az ő két gyermeke kezeli. 

A Bettencourt-ügyben amúgy Nicolas Sarkozy volt francia elnök neve is felbukkantSarkozy a gyanú szerint 2007-es kampányát részben a Liliane Bettencourt-tól annak bizalmával visszaélve megszerzett pénzből finanszírozta.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport