Nem akar kurd országot az ENSZ BT

2017.09.22. 05:16

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa egy közleményben aggodalmát fejezte ki az iraki Kurdisztán függetlenségéről szóló népszavazás miatt, mert annak destabilizáló hatása lenne a térségre – írta az MTI.

A népszavazást szeptember 25-re írta ki az autonóm terület kormánya. A BT felhívta a figyelmet arra, hogy a népszavazást olyan időpontban tervezik, amikor még folyik a harc az Iszlám Állam terrorszervezet ellen, és amely harcban a kurdok főszerepet játszanak. Meghiúsíthatja az arra irányuló erőfeszítéseket, hogy biztonságban hazatérjen több mint hárommillió menekült és elűzött ember - hangzik a New Yorkban helyi idő szerint még csütörtökön kiadott közlemény.

A tanács tagjai emellett ragaszkodnak Irak területi egységéhez és szuverenitásához. Arra szólítanak fel, hogy a szövetségi kormány és a kurd regionális kormány között felmerülő összes problémát az iraki alkotmány szellemében, tárgyalásos úton, és olyan kompromisszummal oldják meg, amelyet támogat a nemzetközi közösség.

Az ENSZ azt javasolja, hogy három éven belül kössön megállapodást Bagdad és Kurdisztán az autonóm terület jogállásáról. Maszúd Barzáni iraki kurd elnök kedden kijelentette, hogy hajlandó elhalasztani a népszavazást, ha Bagdad "elég jó ajánlattal" áll elő az erbíli kurd vezetés számára.

A török, az iraki és az iráni külügyminiszter New Yorkban megállapodott, hogy adott esetben összehangolt intézkedéseket tesznek kurd függetlenségi népszavazás ellen, és az Egyesült Államok is nyomást gyakorol, hogy álljanak el tőle.

A szomszédos Szíria északi részén élő kurdok péntektől tartanak választásokat három lépcsőben egy olyan kormányzati rendszerről, amely megszilárdítaná azt az autonóm helyzetet, amelyben 2011, a damaszkuszi rendszer elleni felkelés kezdete óta élnek. A szíriai kurd politikusok azt hangoztatják, hogy nem céljuk a függetlenség kivívása.  • Hírek
  • Hírek