Hedvig
6 °C
15 °C

Mindenki magának akarja a győzelmet Deir-ez-Zórban

2017.09.22. 07:22 Módosítva: 2017.09.22. 07:34

Mindeddig példátlan, személyes megbeszélés volt amerikai és orosz katonai vezetők között Szíriáról a héten - közölte a Pentagonra hivatkozva az MTI. Az egyeztetés valahol a Közel-Keleten zajlott le, és a fő témája lényegében az volt, hogy mit kezdjenek az Iszlám Állam terrorszervezet utolsó szíriai erősségéért harcoló különböző katonai erők között növekvő feszültséggel - mondta a sajtónak az amerikai védelmi minisztérium képviselője.

A szíriai kormányerők, orosz különleges alakulatokkal közösen próbálják bevenni a szélsőséges iszlamisták Deir-ez-Zór kelet-szíriai tartományban még meglévő állásait, de azokat az amerikai támogatást élvező kormányellenes erők, a Szíriai Demokratikus Erők (SDF) fegyveresei is maguknak akarják megszerezni, ami feszültségeket vált ki.

A szóvivő elmondta, hogy a találkozón orosz és amerikai tábornokok térképeket és más információkat cseréltek csapataik elhelyezkedéséről a Deir-ez-Zórért folyó harcban, de pontosabb részleteket nem közölt sem a helyszínről, sem a megbeszélés időtartamáról.

Az amerikai hírügynökség a találkozóval kapcsolatban megjegyzi, hogy vajon a Pentagon mennyiben tartja magát egy kongresszusi határozathoz, amely megtiltja a közvetlen katonai együttműködést Moszkvával. A döntést a tilalomról a Krím orosz elfoglalása után iktatták törvénybe.

Az orosz védelmi minisztérium csütörtökön bejelentette: Oroszország egy kommunikációs külön csatornán figyelmeztette az Egyesült Államokat, hogy meg fogja torolni, ha a szíriai ellenzék tüzet nyit az orosz különleges egységekre és a damaszkuszi kormány erőire Deir-ez-Zórnál. A növekvő feszültségről megkérdezett Jim Mattis amerikai védelmi miniszter azt válaszolta, hogy nem nyugtalankodik miatta.