Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Mindenki magának akarja a győzelmet Deir-ez-Zórban

2017.09.22. 07:22 Módosítva: 2017-09-22 07:34:17

Mindeddig példátlan, személyes megbeszélés volt amerikai és orosz katonai vezetők között Szíriáról a héten - közölte a Pentagonra hivatkozva az MTI. Az egyeztetés valahol a Közel-Keleten zajlott le, és a fő témája lényegében az volt, hogy mit kezdjenek az Iszlám Állam terrorszervezet utolsó szíriai erősségéért harcoló különböző katonai erők között növekvő feszültséggel - mondta a sajtónak az amerikai védelmi minisztérium képviselője.

A szíriai kormányerők, orosz különleges alakulatokkal közösen próbálják bevenni a szélsőséges iszlamisták Deir-ez-Zór kelet-szíriai tartományban még meglévő állásait, de azokat az amerikai támogatást élvező kormányellenes erők, a Szíriai Demokratikus Erők (SDF) fegyveresei is maguknak akarják megszerezni, ami feszültségeket vált ki.

A szóvivő elmondta, hogy a találkozón orosz és amerikai tábornokok térképeket és más információkat cseréltek csapataik elhelyezkedéséről a Deir-ez-Zórért folyó harcban, de pontosabb részleteket nem közölt sem a helyszínről, sem a megbeszélés időtartamáról.

Az amerikai hírügynökség a találkozóval kapcsolatban megjegyzi, hogy vajon a Pentagon mennyiben tartja magát egy kongresszusi határozathoz, amely megtiltja a közvetlen katonai együttműködést Moszkvával. A döntést a tilalomról a Krím orosz elfoglalása után iktatták törvénybe.

Az orosz védelmi minisztérium csütörtökön bejelentette: Oroszország egy kommunikációs külön csatornán figyelmeztette az Egyesült Államokat, hogy meg fogja torolni, ha a szíriai ellenzék tüzet nyit az orosz különleges egységekre és a damaszkuszi kormány erőire Deir-ez-Zórnál. A növekvő feszültségről megkérdezett Jim Mattis amerikai védelmi miniszter azt válaszolta, hogy nem nyugtalankodik miatta.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?