Albert, Lipót
3 °C
12 °C

Egyre közelebb a tízezreket veszélyeztető gátszakadás Puerto Ricóban

2017.09.24. 11:32

Erőltetett ütemben telepítik ki a lakosságot Puerto Rico szigetének északnyugati részéből, ahol gátszakadás fenyegeti több tízezer ember életét, írtuk szombati cikkünkben, miközben Carlos Bermúdez kormányszóvivő arról beszélt, hogy a sziget 78 közigazgatási körzetéből 40-nel nincs kapcsolat, annyira megrongálta a távközlési rendszert a négyes fokozatú Maria hurrikán, amely szerdán vonult át a térségen, és ami miatt legalább 13 ember halt meg az országban.

A veszélyben lévő gát a Guajataca folyón épült közel 90 évvel ezelőtt. Magassága 36 méter, és közel 300 méter hosszú. Egy 5 négyzetkilométeres mesterséges tó van mögötte. A vihart 400 milliméteres csapadék kísérte a környező hegyekben, és teljesen feltöltötte a tározót. A gátat az orkán megrongálta, és félő, hogy összeomlik. Az alatta húzódó völgyben mintegy 70 ezer ember él. Elérésüket akadályozza, hogy a sziget 1600 mobiltelefonos átjátszótornyából 1360 ledőlt, és a hagyományos telefonvezetékek 85 százaléka nem működik.

BBC legfrissebb cikkében  arról írnak, hogy a gáton azóta lett egy látványos sérülés, a cikkben helikopteres felvételen mutatják meg a helyét. A gát nem szakadt még át, de egyre nagyobb annak esélye. Erről Puerto Rico kormányzója  Ricardo Rossello twittelt . Jelen állás szerint a teljes lakosság továbbra is áram nélkül marad, ráadásul a mérnökök szerint ez az állapot akár hónapokig is eltarthat. A gát pedig továbbra is túl nagy nyomásnak van kitéve.

Élelmiszereket, generátorokat szállítanak most a San Juan-i kikötőbe, amit sikerült újranyitniuk. Az autópályák továbbra is járhatatlanok a kidőlt fáktól, hatalmas területet öntött el az áradás, rengeteg ház a vihar miatt tető nélkül maradt. A hatóságok buszokat küldenek a gát környékére a kimenekítéshez, mozgósították a nemzeti gárdát is. Próbálnak üzenetet küldeni a Twitteren is azzal a felhívással, hogy a helyzet rendkívül veszélyes, az ott élőknek azonnal távozniuk kell, de nem tudni, hogy hány embert érnek el ezek a vészjelzések.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?