Albert, Lipót
2 °C
12 °C

Az oroszok kurd csapatokat bombáztak, és nem véletlenül

2017.09.25. 15:31

Miközben az iraki kurdoknál épp folyik a feszültségekkel teli függetlenségi népszavazás, addig a szíriai kurdok által vezetett Szíriai Demokratikus Erőket (SDF) repülőgépekkel, rakéta- és sorozatvetőkkel támadja a szír hadsereg és a szövetséges iráni és orosz egységek a szíriai Deir ez-Zórnál. A reggel óta folyó támadásokról eddig csak az SDF adott hírt, máshonnan nem erősítették meg.

Pedig elvileg mindkét erő az Iszlám Állam ellen harcol. A szír hadsereg nyugatról nyomult az Eufrátesz felé, hogy a 2014 óta ostromlott helyőrségét felmentse, az SDF pedig a Kalifátus fővárosának, Rakkának a teljes elszigetelése után észak felől hatolt be a 200 ezres Deir ez-Zór külvárosaiba.

Mivel Aszad erőinek útját az irániak és az oroszok, a kurdokét pedig amerikaiak és más nyugati szövetségesek egyengetik fegyverszállítmányokkal, légicsapásokkal és különleges egységekkel, ezért a két fél a kellemetlen konfliktusok elkerülése végett egy informális - és illegális - találkozón meg nem erősített értesülések szerint megállapodott egy demarkációs vonalban, ami az Eufráteszt követte...

...volna. Mert a szír hadsereg a múlt héten átkelt az Eufráteszen, orosz gépek pedig néhány bombát szórtak le az SDF állásaira – melyekben nem csak kurdok, hanem a helyi arab törzsekből alakult milíciák tagjai is ott lapultak. És miután a hét végén a szír csapatok beásták magukat a folyó túlpartján, már akna- és rakétatüzet is jelentettek Deir ez-Zór ipari negyedeiből.

Az akciókra nehéz ráfogni, hogy "terrorellenes" célokat szolgálna, hiszen nincs dzsihadista tagja a kurdok katonai ernyőszervezetnek. Ellenben egyes szakértők szerint az összeütközés már a térség gazdag olaj- és gázkincse utáni versenyfutás súrlódásos szakaszának kezdetét jelzi. 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?