Jusztina
10 °C
27 °C

Az oroszok kurd csapatokat bombáztak, és nem véletlenül

2017.09.25. 15:31

Miközben az iraki kurdoknál épp folyik a feszültségekkel teli függetlenségi népszavazás, addig a szíriai kurdok által vezetett Szíriai Demokratikus Erőket (SDF) repülőgépekkel, rakéta- és sorozatvetőkkel támadja a szír hadsereg és a szövetséges iráni és orosz egységek a szíriai Deir ez-Zórnál. A reggel óta folyó támadásokról eddig csak az SDF adott hírt, máshonnan nem erősítették meg.

Pedig elvileg mindkét erő az Iszlám Állam ellen harcol. A szír hadsereg nyugatról nyomult az Eufrátesz felé, hogy a 2014 óta ostromlott helyőrségét felmentse, az SDF pedig a Kalifátus fővárosának, Rakkának a teljes elszigetelése után észak felől hatolt be a 200 ezres Deir ez-Zór külvárosaiba.

Mivel Aszad erőinek útját az irániak és az oroszok, a kurdokét pedig amerikaiak és más nyugati szövetségesek egyengetik fegyverszállítmányokkal, légicsapásokkal és különleges egységekkel, ezért a két fél a kellemetlen konfliktusok elkerülése végett egy informális - és illegális - találkozón meg nem erősített értesülések szerint megállapodott egy demarkációs vonalban, ami az Eufráteszt követte...

...volna. Mert a szír hadsereg a múlt héten átkelt az Eufráteszen, orosz gépek pedig néhány bombát szórtak le az SDF állásaira – melyekben nem csak kurdok, hanem a helyi arab törzsekből alakult milíciák tagjai is ott lapultak. És miután a hét végén a szír csapatok beásták magukat a folyó túlpartján, már akna- és rakétatüzet is jelentettek Deir ez-Zór ipari negyedeiből.

Az akciókra nehéz ráfogni, hogy "terrorellenes" célokat szolgálna, hiszen nincs dzsihadista tagja a kurdok katonai ernyőszervezetnek. Ellenben egyes szakértők szerint az összeütközés már a térség gazdag olaj- és gázkincse utáni versenyfutás súrlódásos szakaszának kezdetét jelzi.