Salamon
12 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Erdoğan: Egyik éjszaka egyszer csak beállíthatunk

K EPA20170925051
2017.09.25. 14:25

Hétfő reggel óta folyik a szavazás az iraki kurd területeken az 1991 óta széleskörű autonómiát élvező Kurdisztáni Régió teljes, állami szintű függetlenségéről. Ahogy azt több cikkünkben is bemutattuk, a kurdok népszavazási törekvéseit különféle okokból, de széleskörű nemzetközi elutasítása fogadja.

És  miután a kurd vezetők leszavaztak, és elkezdték a sajtó előtt értelmezni, mit is jelent a borítékolható "igen", kiderült, hogy eszük ágában sincs fejjel menni a falnak.

A miniszterelnök Necsirván Barzáni (az elnök, Maszúd unokaöccse) sajtótájékoztatóján például hosszasan méltatta magát a "békés és demokratikus" népszavazást, melyet példaként állított a világ népei elé, de igen szűkszavúan nyilatkozott magáról a lehetséges következményekről. Leszögezte, hogy függetlenség egy "folyamat", amit nem holnap fognak kinyilvánítani, és az út részének tartják a Bagdaddal folytatandó "demokratikus tárgyalások"-at.

De a népszavazással nem akarják kijelölni a jövő Kurdisztánjának határait sem, azaz nem tekintik a Kurdisztáni Régió részeinek azokat a területeket, melyek a 2005-ös iraki alkotmány szerint nem számítanak kurd területeknek, mégis csatlakoztak a referendumhoz.

Több mint húsz éve bizonyítjuk folyamatosan Bagdadnak és a szomszédainknak, hogy fontos szerepet játszunk a régió békéjében és stabilitásában. Ez a szerep a jövőben is megmarad.

- ígérte a miniszterelnök, aki a közös határra harckocsikat küldő, és a törökországi kurd szervezet iraki táborait bombázó Recep Tayyip Erdoğannak is üzent:

Ankarának meg kell értenie, hogy nincs jobb barátja a régióban a Kurdisztáni Régiónál.

Erdoğan: Egyik éjszaka egyszer csak beállíthatunk

A térség legnagyobb, 15-20 milliós kurd kisebbségével rendelkező Törökország – legalábbis a török kormány - ugyanis attól tart, hogy az iraki referendum új lendületet adhat a saját, a török államhatalomtól elidegenített kurdjaik szeparatista törekvéseinek.

A Barzáni-klánnal amúgy valóban jó viszont ápoló Erdoğan ezért a nyilvánosság előtt roppant keményen nyilatkozott. Tartós határzárral fenyegette meg az iraki kurdokat, és annak lehetőségét is felvetette, hogy

elzárja az egyetlen olajvezetéket, amin keresztül a kurd olaj elérheti a Földközi-tengert.

Ami katasztrofális csapás lenne az iraki olajkészlet 40 százalékán ülő – és azt ki is termelő - Kurdisztáni Régió számára.

De Erdoğan a katonai beavatkozást sem zárta ki, amikor arra figyelmeztette Erbílt, hogy a török haderő nem céltalanul kezdett hadgyakorlatot múlt hétfőn az Észak-Irakkal határos Sirnak tartományban.

Egyik éjszaka egyszer csak beállíthatunk.

- fenyegetett.

A bagdadi vezetés – mely törvénytelennek minősítette a népszavazást – sem mutatta egyelőre az enyhülés jeleit, ugyanis korábbi fenyegetését beváltva lezárta a közös határokat. És miután Haider al-Abádi iraki miniszterelnök telefonon egyeztetett Haszan Róháni iráni elnökkel, a perzsa állam is csatlakozott a határzárhoz.

(MTI, rudaw.net)