Viola
-6 °C
-2 °C

Románia befogadott 100 szír menekültet

2017.09.25. 20:42 Módosítva: 2017-09-25 20:44:15

Románia befogad száz, Törökországban nyilvántartásba vett szír menekültet az Európai Unió Tanácsának a kötelező betelepítési kvótákról elfogadott határozata alapján. 

A megállapodás szerint a görög szigetekről Törökországba visszaküldött minden szíriai állampolgárért cserébe az EU egy másik szíriait telepít át a tagállamok területére Törökországból.

Kritizálták, de elfogadják a kvótahatározatot

Románia 2015-ben ellenezte az Európába érkezett migránsok megszabott kvóták szerinti szétosztását a tagállamok között. A vótahatározat végrehajtását azonban nem tagadta meg. 

Az IGI augusztus elején azt közölte: Románia az eredetileg tervezettnél jóval kevesebb, mindössze hétszáztíz menedékkérőt vett át más európai uniós tagállamoktól a kötelező betelepítési kvóták alapján, mivel a feltételezettnél jóval kevesebben teljesítik az áttelepítési feltételeket.

Korábban a bukaresti sajtó azzal magyarázta a kvótarendszer által Romániának szánt menedékkérők távolmaradását, hogy maguk az érintettek sem akarnak - a schengeni tagállam Olaszország vagy Görögország helyett - Romániába költözni.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!