Helén
9 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Eredmények

Karácsony Gergely

Ellenzéki Összefogás
50.86% (353593 szavazat)

Tarlós István

FIDESZ-KDNP
44.1% (306608 szavazat)

Merkel túl baloldali, túl befogadó

2017.09.26. 19:35

Továbbra is ragaszkodik a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) ahhoz, hogy jelöljenek ki felső határt a menedékkérők befogadásában, és követeléséből a koalíciós tárgyalásokon sem enged - jelezte kedden az Angela Merkel kancellár vezette német Kereszténydemokrata Unió (CDU) testvérpártja.

Az MTI beszámolója szerint Markus Söder bajor pénzügyminiszter - Horst Seehofer CSU-elnök, bajor miniszterelnök legfőbb párton belüli ellenlábasa - a ZDF országos köztelevíziónak elmondta, nem tudja elképzelni, hogy a CSU aláírna egy koalíciós szerződést, amelyben nem szerepel a menedékkérők befogadásának korlátozása.

A CSU által javasolt évi 200 ezer fős felső határ gondolatát elutasítja Angela Merkel, és az egyik lehetséges koalíciós társ, a Zöldek pártja is. A CSU-nak viszont ez az egyik alapvető követelése.

Mint mondta, Németország "olyan társadalommá vált, amelyben a migránsok természetesen teljesen otthon vannak, és abszurd lenne, ha ezt meg akarnánk fordítani", de a menekültválság "fundamentális változást" okozott. Ez a változás hozzájárult az Alternatíva Németországnak (AfD) megerősödéséhez és a két néppárt, a CDU/CSU pártszövetség és a szociáldemokraták (SPD) meggyengüléséhez a vasárnapi szövetségi parlamenti (Bundestag-) választáson – tette hozzá.

Nácik és aggódó kisemberek

Szerinte a az AfD szavazóit nem lehet általánosító módon szélsőjobboldalinak minősíteni, bár a párt tisztségviselői között "vannak nácik is". Az AfD szavazói inkább a menekültek befogadását aggodalommal figyelő "kisemberek".

A CSU kampányát úgynevezett csúcsjelöltként vezető bajor belügyminiszter, Joachim Herrmann is megerősítette a párt elkötelezettségét a felső határ bevezetése mellett, "mert teljesen nyilvánvalóan ezt akarja az emberek többsége Németországban".

A liberális FDP a választási kampányban jelezte, hogy az utóbbi években követett menekültpolitikát "túlságosan nagyvonalúnak" tartja, és rendezettséget, korlátozást sürget, ezért jó esély van a megállapodásra a liberális párttal. A Zöldekkel viszont "kétségkívül nehéz" lesz tárgyalni - mondta a CSU-s politikus. Horst Seehofer a CDU/CSU közös Bundestag-frakciójának keddi alakuló ülése előtt azt mondta, a testvérpártoknak rendezniük kell soraikat, mielőtt elkezdik a koalíciós egyeztetéseket a liberálisokkal és a Zöldekkel. "Egyértelműen jeleznünk kell a nyilvánosságnak, hogy vettük az üzenetet" - mondta.

Érdekes adalék, hogy a menekültek befogadásának felső határához ragaszkodó CSU-tagok éppen azzal a Horst Seehoferrel szemben határozzák meg magukat, aki Orbán Viktor legbefolyásosabb német szövetségese volt menekültügyben: díszvendégként hívta meg Németországba a kerítést építő Orbán Viktort, és Orbán Viktor is fogadta a bajor miniszterelnököt Budapesten.

Merkel és Seehofer túl baloldali

Elégedetlenség mutatkozik a CDU/CSU német jobbközép pártszövetségben a két vezetővel, Angela Merkellel és Horst Seehoferrel szemben, a szövetségi parlamenti (Bundestag-) választáson elért gyenge eredmény miatt mindkét pártban megjelentek elnökváltást sürgető hangok.

Az Angela Merkel vezette Kereszténydemokrata Unió (CDU) konzervatív csoportosulásait összefogó szervezet, az Értékek Uniója (Freiheitlich-konservative Aufbruch - die WerteUnion) személyi és tartalmi váltást követel. Állásfoglalásuk szerint súlyos kudarchoz vezetett a párt "baloldali vonalvezetése", amely nélkül, "és különösen menekült-, és migrációs politikája nélkül" az Alternatíva Németországnak (AfD) soha nem válhatott volna a Bundestag harmadik számú erejévé. Ezért új vezető kell Angela Merkel helyett, a pártelnök mellett a főtitkárnak is távoznia kell, és meg kell újítani és fiatalítani az elnökséget.

Hozzátették: vissza kell hódítani a konzervatív és piacpárti liberális választókat, ezért "következetesen a német érdekek alapján kialakított menekült-, lés bevándorlási politikát és liberális gazdaságpolitikát kell követni és egyértelműen ki kell állni a hagyományos családmodell mellett". A CDU/CSU vasárnap a szavazatok 32,9 százalékát gyűjtötte össze, ez a CDU/CSU leggyengébb eredménye az 1949-ben szerzett 31 százalék óta.