A németek olyan kormányt szeretnének, amilyet nem látott még a világ

GettyImages-537557812
2017.09.26. 12:44

A németek többsége helyeselné, ha a szociáldemokraták helyét a zöldek és a liberálisok vennék át a kormánykoalícióban – ez a legfontosabb megállapítása annak a közvélemény-kutatásnak, amit az ARD országos köztelevízió megbízásából készítettek hétfőn, azaz egy nappal a szövetségi parlamenti választás után. 

A pártszínek alapján Jamaica-koalíciónak becézett felállás a válaszadók 57 szerint lenne jó Németországnak, az eddigi nagykoalíció – a CDU/CSU és a szociáldemokrata SPD közös kormányzásának – folytatását pedig csak 31 százalék tartaná jónak. 

A németek 59 százaléka támogatja, hogy az SPD a nagykoalíció folytatása helyett – Martin Schulz ígérete szerint – ellenzékbe vonul, míg 33 százalék nem tartja helyesnek a szociáldemokraták döntését. A többség–- 59 százalék – arra számít, hogy az SPD kitart az elhatározása mellett, és a németek alig egyharmada, 30 százaléka valószínűsíti azt, hogy a párt végül mégis ismét koalícióra lép a CDU/CSU-val.

A még csak elemzők által összehozott Jamaica-koalíció tagjai

korábban soha nem kormányoztak együtt szövetségi szinten,

de a CDU/CSU és az FDP évtizedeket töltött együtt kormányon, és tartományi szinten is dolgoztak már együtt különböző összetételben. Így például a bajor CSU az FDP-vel vezette Bajorországot 2008-tól 2013-ig, Baden-Württembergben pedig a CDU a Zöldek kisebbik koalíciós partnere tavaly óta. Schleswig-Holsteinben idén nyáron CDU–Zöldek–FDP-kormány alakult. Azonban az antikapitalista zöldek és az ultrakapitalista liberálisok között igen mély ideológiai szakadék tátong, melyeket még egy Merkelnek sem lehet könnyű áthidalni.

A választók öthatoda nem akar együttműködést a szélsőjobbal

A kutatásban azt is vizsgálták, hogy a választók szerint a többi pártnak miként kellene viszonyulnia a Bundestagba most először bejutott Alternatíva Németországnak (AfD) párthoz. Kimutatták, hogy csupán 17 százalék támogatná, ha rendszeresen együttműködnének a CSU/CSU-tól jobbra álló AfD-vel, a teljes körű bojkottot viszont csak 33 százalék támogatná, és 47 százalék szerint minden egyes ügyben külön mérlegelni kell, hogy szükséges-e együttműködni a bevándorlásellenes programmal kampányoló párttal.

És végül a felmérés megállapította, hogy Angela Merkel támogatottsága továbbra is magas, 58 százalék elégedett azzal a ténnyel, hogy a következő ciklusban is ő lesz a kancellár. Ugyanakkor figyelmeztető jel lehet Merkelnek, hogy négy évvel korábban, amikor a CDU/CSU kiugró eredménnyel, a szavazatok 41,5 százalékával nyerte meg a Bundestag-választást, a kormányfő támogatottsága 13 százalékponttal nagyobb, 71 százalékos volt.

Borítókép: A Bundestag 2016 június 2-án. – fotó: Sean Gallup / Getty Images Hungary  • Hírek
  • Bankszámla