Erzsébet
1 °C
4 °C

A németek olyan kormányt szeretnének, amilyet nem látott még a világ

GettyImages-537557812
2017.09.26. 12:44

A németek többsége helyeselné, ha a szociáldemokraták helyét a zöldek és a liberálisok vennék át a kormánykoalícióban – ez a legfontosabb megállapítása annak a közvélemény-kutatásnak, amit az ARD országos köztelevízió megbízásából készítettek hétfőn, azaz egy nappal a szövetségi parlamenti választás után. 

A pártszínek alapján Jamaica-koalíciónak becézett felállás a válaszadók 57 szerint lenne jó Németországnak, az eddigi nagykoalíció – a CDU/CSU és a szociáldemokrata SPD közös kormányzásának – folytatását pedig csak 31 százalék tartaná jónak. 

A németek 59 százaléka támogatja, hogy az SPD a nagykoalíció folytatása helyett – Martin Schulz ígérete szerint – ellenzékbe vonul, míg 33 százalék nem tartja helyesnek a szociáldemokraták döntését. A többség–- 59 százalék – arra számít, hogy az SPD kitart az elhatározása mellett, és a németek alig egyharmada, 30 százaléka valószínűsíti azt, hogy a párt végül mégis ismét koalícióra lép a CDU/CSU-val.

A még csak elemzők által összehozott Jamaica-koalíció tagjai

korábban soha nem kormányoztak együtt szövetségi szinten,

de a CDU/CSU és az FDP évtizedeket töltött együtt kormányon, és tartományi szinten is dolgoztak már együtt különböző összetételben. Így például a bajor CSU az FDP-vel vezette Bajorországot 2008-tól 2013-ig, Baden-Württembergben pedig a CDU a Zöldek kisebbik koalíciós partnere tavaly óta. Schleswig-Holsteinben idén nyáron CDU–Zöldek–FDP-kormány alakult. Azonban az antikapitalista zöldek és az ultrakapitalista liberálisok között igen mély ideológiai szakadék tátong, melyeket még egy Merkelnek sem lehet könnyű áthidalni.

A választók öthatoda nem akar együttműködést a szélsőjobbal

A kutatásban azt is vizsgálták, hogy a választók szerint a többi pártnak miként kellene viszonyulnia a Bundestagba most először bejutott Alternatíva Németországnak (AfD) párthoz. Kimutatták, hogy csupán 17 százalék támogatná, ha rendszeresen együttműködnének a CSU/CSU-tól jobbra álló AfD-vel, a teljes körű bojkottot viszont csak 33 százalék támogatná, és 47 százalék szerint minden egyes ügyben külön mérlegelni kell, hogy szükséges-e együttműködni a bevándorlásellenes programmal kampányoló párttal.

És végül a felmérés megállapította, hogy Angela Merkel támogatottsága továbbra is magas, 58 százalék elégedett azzal a ténnyel, hogy a következő ciklusban is ő lesz a kancellár. Ugyanakkor figyelmeztető jel lehet Merkelnek, hogy négy évvel korábban, amikor a CDU/CSU kiugró eredménnyel, a szavazatok 41,5 százalékával nyerte meg a Bundestag-választást, a kormányfő támogatottsága 13 százalékponttal nagyobb, 71 százalékos volt.

Borítókép: A Bundestag 2016 június 2-án. – fotó: Sean Gallup / Getty Images Hungary

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?