Edit
10 °C
27 °C
Index - In English In English Eng

Megtámadták a kabuli repteret az amerikai miniszter érkezése után

2017.09.27. 11:02

Előzetes bejelentés nélkül Kabulba érkezett szerdán James Mattis amerikai védelmi miniszter és Jens Stoltenberg NATO-főtitkár - erősítette meg az észak-atlanti szövetség Eltökélt Támogatás (Resolute Support) elnevezésű műveletének szóvivője, írja az MTI.

A tervek szerint Mattis és Stoltenberg találkozik Asraf Gáni afgán államfővel. A megbeszélésen jelen lesznek amerikai parancsnokok, katonák, az afgán hadsereg kiképzésére és támogatására összpontosító Eltökélt Támogatás küldetés tagjai – mondta Bill Salvin, a NATO és az amerikai erők szóvivője.

A megbeszélések témája várhatóan az új afganisztáni amerikai stratégia lesz, amelyet augusztusban jelentett be Donald Trump elnök. Mattis nemrégiben közölte, hogy több mint háromezer amerikai katonát vezényelnek Afganisztánba, válaszul a felbátorodott tálib szélsőségesek tevékenységére, amely fokozott terhelést jelent az afgán erőknek. Hasonlóképpen számos NATO-tagállam számolt be arról, hogy mérsékelten növeli katonai kontingensének létszámát Afganisztánban.

Nem sokkal Mattis és Stoltenberg megérkezése után - az afgán belügyminisztérium tájékoztatása szerint egyelőre ismeretlenek - rakétát lőttek ki, amely a kabuli repülőtértől nem messze a földbe csapódott.