Albert, Lipót
3 °C
12 °C

Merkelnek is tetszene az új EU

2017.09.28. 22:03 Módosítva: 2017-09-28 22:03:43

Az EU legnagyobb hatalmú vezetőjének, Angela Merkelnek tetszik Macron kedden bejelentett hatpontos reformjavaslata, amivel átalakítaná az egész EU-t, írja az MTI. Merkel szerint a "Macron-csomag" jó ösztönzőt jelent a továbblépéshez, és Juncker újító javaslatait is méltatta, amit az utóbbi pár nappal korábban tárt a világ elé.

Macron hat pontjáról itt olvashat bővebben. Jóval erősebb, integráltabb és gyorsabb EU-t szeretne. De az egyik legfontosabb megjelölt irány a kétsebességes Európa lenne, ahol belső kört az eurozóna-tagországok jelentenék, és hozzájuk jönnének még a külsősök, mint például mi. Orbán egyébként ettől eléggé tart, „a legellenszenvesebb gondolatok” közül valónak titulálta korábban.  

Merkelnek inkább otthon lesz nehéz eladnia ezt a koncepciót, a német liberálisok ugyanis a szélsőjobbhoz hasonló álláspontokkal szereztek népszerűséget az EU ellenzői közt is. Márpedig Merkeléknek alighanem velük kell majd koalícióra lépniük. 

A francia államfő beszédében jó alapot látok arra, hogy Németország és Franciaország intenzíven együttműködjön

- mondta Angela Merkel. És külön is kiemelt pár területet, például a társasági adóval, valamint a csődjoggal kapcsolatos francia elnöki javaslatokat. De igazából Macron minden fő témáját támogatja ő is, pillanatnyilag "nagy az egyetértés Franciaország és Németország között" az elmondása szerint. 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?