Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Ott maradtak az orosz csapatok Fehéroroszországban a mega-hadgyakorlat után

2017.09.29. 22:08

A hidegháború óta a legnagyobb hadgyakorlatot tartotta a héten az orosz katonaság, a fehéroroszokkal közösen. A Zapad fedőnevű gyakorlaton 12 700 katona, közel 700 harci jármű, repülők és hadihajók vettek részt, a balti államok, illetve a lengyel határ közelében, ami komoly aggodalmat keltett a határ túloldalán.

Az ukrán vezérkari főnök, Viktor Muzsenko a Reutersnek most azt nyilatkozta, hogy a hadgyakorlat végeztével az orosz csapatok nem tértek vissza Oroszországba, csak a légierő gépei repültek haza. Az ukrán álláspont szerint a gyakorlat támadó hadműveleteket tartalmazott, ellentétben az oroszok állításával, akik szerint egy fiktív háborús forgatókönyv alapján, kizárólag védelmi manővereket gyakoroltak a katonák.

Az orosz-ukrán viszony a Krím 2014-es elfoglalása óta nagyon feszült, az ukránok szerint gyakorlatilag nem hivatalos háborúban áll a két ország. Kijev abban reménykedik, hogy az új amerikai elnök, Donald Trump el fogja majd látni őket modern légvédelmi és rakétaelhárító fegyverekkel, amelyek mögött nagyobb biztonságban érezhetik majd magukat.