Ilona
17 °C
32 °C

Rejtélyes támadások miatt rendeli haza az USA Kubából a diplomáciai személyzetet

2017.09.29. 23:11

Az USA hazahívja a Kubából a nagykövetség személyzetének több mint felét, miután 21-en mutattak az utóbbi hónapokban fura tüneteket: szédülést, hányingert, esetenként halláskárosodást. Az amerikai külügy rejtélyes támadásokról beszél, ami miatt nem is ajánlja az állampolgárainak Kuba meglátogatását, azt viszont kerülik, hogy megnevezzék, ki állhat a támadások mögött. Az FBI és a kubai hatóságok közösen nyomoznak az ügyben.

A követség a legszükségesebb minimum létszámmal üzemel tovább, a vízumok kiadását is felfüggesztették. A fura incidensek 2016 végén kezdődtek, és a tünetek miatt szakértők arra gyanakodtak, valamiféle hanghullám-alapú támadásról lehet szó. Technikailag elvileg megoldható, hogy az emberi fül számára hallhatatlan frekvenciájú, nagyon nagy amplitúdóra felerősített hanghullámokkal okozzanak az áldozatnak kellemetlen tüneteket, hasonló megoldásokkal éppen az amerikaiak is kísérleteznek tömegoszlatásra bevethető, nem-halálos fegyverként.

Az amerikai-kubai viszony évtizedekig fagyos volt, és olyan események tarkították, mint az 1962-es rakétaválság, amikor a világ a nukleáris háború szélére sodródott, vagy az 1961-es disznó-öbölbeli invázió, amikor a CIA próbálta megdönteni Castro hatalmát. Az amerikai követség Havannában 2015-ben nyitott meg újra, aztán 2016-ban Barack Obama 1928 óta első amerikai elnökként látogatott az országba. Trump a megválasztása után részben visszavonta Obama enyhülő Kuba-politikáját, de a követséget nem záratta be.