Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Londonban kért menedékjogot a korrupció miatt elítélt volt thaiföldi kormányfő

2017.09.29. 07:23

Londonba érkezett, és politikai menedékjogot kért a brit hatóságoktól a korrupció miatt szerdán  öt év börtöntre elítélt volt thaiföldi kormányfő, Jinglak Sinavatra - jelentette pénteken a CNNre hivatkozva az MTI. Az amerikai hírtelevízió a Sinavatra vezette Pheu Thai (Thaiföldért) párból származó forrásokból értesült erről.

Csütörtökön Prajuth Csan-Ocsa miniszterelnök azt mondta, hogy információik szerint Sinavatra Dubajban bujkál, és a rendőrség a külügyminisztériummal és az Interpollal együttműködve megpróbál a nyomára bukkanni, és kieszközölni, hogy kiadják Thaiföldnek.

Jinglak Sinavatra 2011-től 2014-ig volt Thaiföld első nő miniszterelnöke. Súlyos politikai válság és tiltakozások után a legfelsőbb bíróság váltotta le hivatalából, majd a hatalmat a hadsereg vette át az országban.

Sinavatrát szerdán ítélték el hazájában öt év börtönbüntetésre hűtlen kezelés és korrupció miatt. Terhére rótták, hogy átszámolva mintegy 6,8 milliárd eurós (több mint 2100 milliárd forintos) kárt okozott az államnak rizstermesztőket támogató programjával. Sinavatra a végsőkig vitatta ezt. Az ötvenéves asszony a börtöntől tartva már egy hónappal korábban külföldre menekült.

Állítólag kocsival Kambodzsába utazott, majd onnan Dubajba repült. Ott él a száműzetésbe vonult bátyja, Thakszin Sinavatra, aki ugyancsak kormányfő volt, de katonai puccsal 2006-ban megbuktatták, majd távollétében két év börtönre ítélték korrupció miatt.

A Sinavatra-testvérek továbbra is nagy népszerűségnek örvendenek hazájukban, főként a szegényebb rétegek körében. Thakszin Sinavatrát ma is az ország egyik legbefolyásosabb politikusának tartják, jóllehet évek óta Dubajban él.