Koronavírus adatok

2022. jan. 17.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Antal, Antónia
-3 °C
6 °C

Amerika közvetlen kapcsolatban áll Észak-Koreával

2017.09.30. 15:58
Rex Tillerson külügyminiszter szerint az USA a tárgyalások lehetőségét vizsgálja.

A Kínába látogató külügyminiszter mindenkit nyugalomra intett, mondván, hogy "a helyzet egyáltalán nem olyan sötét", és utalt rá, hogy az Egyesült Államok kész tárgyalni is Észak-Koreával: "Megvannak a saját kommunikációs csatornáink Phenjannal" - mondta újságíróknak Tillerson, aki szerint lesznek még további hírek is a témában.

Az amerikai külügyminiszter kereskedelmi kérdésekről, Észak-Koreáról és Donald Trump amerikai elnök novemberi látogatásáról tárgyalt szombaton Pekingben Hszi Csin-ping kínai elnökkel, a Jang Csie-cse külügyi államtanácsossal folytatott megbeszélése előtt pedig közölte, hogy Trump és Hszi "nagyon rendszeres és közeli munkakapcsolatot" épített ki. Nyilatkozata szerint látogatása lehetőséget nyújt arra is, hogy felmérjék a két elnök áprilisi floridai találkozója óta a felek között elért eredményeket. Tillerson ugyanakkor biztosította arról a közvéleményt, hogy Kína nem játszik közvetítői szerepet Washington és Phenjan között, ez a "saját csatornáikon" történik.

Vang Ji és Rex Tillerson a pekingi Nagy Népi Csarnokban 2017. szeptember 30-án.
Vang Ji és Rex Tillerson a pekingi Nagy Népi Csarnokban 2017. szeptember 30-án.
Fotó: Andy Wong / AFP

Peking és Washington kapcsolata egyre fontosabb, amióta az észak-koreai kísérleti atomrobbantások és ballisztikusrakéta-kísérletek újabb szakaszba léptek, valamint a Kim Dzsong Un észak-koreai vezető és Donald Trump amerikai elnök közötti személyes sértegetések és háborús fenyegetések nem mutatják a diplomáciai megoldás lehetőségét, írja az MTI. Trump szigorúbb intézkedéseket követel Phenjannal szemben Kínától, az észak-koreai rendszer fő kereskedelmi partnerétől, segélyezőjétől és diplomáciai támaszától.

A kínai kereskedelmi minisztérium csütörtökön bejelentette, hogy az Észak-Korea ellen hozott ENSZ-szankciók keretében a Kínában működő észak-koreai vállalatoknak januárig be kell zárniuk. Donald Trump pedig kedden üdvözölte, hogy Kína megszakította bankközi kapcsolatokat Észak-Koreával.

Trump november 3. és 14. között Hawaiira, majd öt ázsiai országba látogat. Ennek a körútnak lesz része a pekingi tárgyalás is. Trump néhány nappal azután látogat a kínai fővárosba, hogy Hszi a kommunista párt kongresszusa nyomán várhatóan megkezdi második elnöki mandátumát.  • Vennék
  • Hírek