Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Sztrájkkal, tüntetésekkel tiltakoznak a katalánok a rendőri erőszak ellen

K EPA20171002169
2017.10.03. 13:28 Módosítva: 2017-10-03 15:45:04

Nagyszabású sztrájk és tüntetések bénítják meg Katalóniát kedden is, az emberek a spanyol rendőrség brutális fellépése ellen tiltakoznak a vasárnapi katalán függetlenségi népszavazáson. Mint ismert, a rendőrök fegyvertelen civileket ütöttek a szavazóköröknél, hogy megakadályozzák a voksolásukat. Az összecsapásokban közel 900 ember megsérült.

Carles Puigdemont katalán elnök rövid Twitter üzenetben arra szólította fel az embereket, hogy békésen tiltakozzanak:

Ez a demokratikus, civilizált, méltó tiltakozás napja. Ne üljenek fel semmilyen provokációnak. A világ már láthatta: mi békés emberek vagyunk.

Se vásárolni, se közlekedni nem nagyon lehet

A munkabeszüntetés miatt például Barcelonában zárva van a legtöbb üzlet: piacok, butikok, pékségek, kávézók. Nem nyitottak ki a múzeumok, kulturális központok és a színházak is törölték a mai előadásokat.

A tömegközlekedést csak a csúcsidőben biztosítják: ez a reggeli órákban a városi metró esetében 35 százalékos volt, és legközelebb délután öt és este nyolc óra között is ugyanennyi lesz, addig azonban nem közlekednek a szerelvények. Több, a városból kivezető főúton is tiltakozó menet bénítja meg a forgalmat, Katalóniában pedig összesen 47 útszakaszon nem lehet közlekedni a munkabeszüntetés és a tüntetések miatt.

Kevesebb a városban a taxi is, a repülőtéri buszoknak 50 százaléka jár. Kora délelőtt a repülőteret üzemeltető AENA társaság azt közölte: a légi forgalom zavartalan, és eddig nem okozott járatkéséseket a sztrájk.

Barcelona utcáira ezrek vonultak ki, hogy részt vegyenek a tiltakozó akcióban: tüntetnek a Spanyolországot kormányzó konzervatív Néppárt (PP) barcelonai székházánál, és a belvárosi Ramon Llull iskolánál is, ahol vasárnap a legerőszakosabb összecsapások voltak, és a rendőrök gumilövedéket használtak a tömegoszlatásnál.

A tiltakozó akciót eredetileg még a múlt héten helyezte kilátásba négy kisebb dolgozói érdekképviselet, civil szervezetek és cégek támogatása mellett, mint harcot az elnyomás ellen a szabadságért, így kifejezve ellenérzésüket a hatósági intézkedésekkel szemben, amellyel a spanyol kormány igyekezett megakadályozni az alkotmánybíróság által felfüggesztett referendum megrendezését. A vasárnapi események hatására Spanyolország két legnagyobb dolgozói szakszervezete, a Munkásbizottságok (CCOO) és a Spanyol Munkások Általános Szövetségének (UGT) katalán szervezetei is jelezték: ők is támogatják a tiltakozói akciót a rendőri erőszak ellen.

Monste Ros, a CCOO katalán szervezetének szóvivője szerint nem lehet pontosan tudni, hogy mennyien sztrájkolnak, egyrészt mert elég későn hirdették meg az eseményt, másrészt mert nincs technikai kapacitásuk, hogy ezt felmérjék.

Mindeközben Madridban a rendfenntartók mellett tüntetnek. Az MTI szerint sokan gyűltek össze spanyol zászlókat lengetve a legnagyobb rendőrségi laktanyánál Mortalazban, továbbá a spanyol parlament védelmét ellátó rendőrök a kongresszus épülete előtt vonultak fel, hogy csendben tiltakozva kiálljanak a Katalóniában lévő kollégáik mellett.

Maradnak a spanyol rendőrök Katalóniában

Juan Ignacio Zoid spanyol belügyminiszter szerint a katalán elnök utcai lázadásra és a hatóságok elleni gyűlöletre szítja az embereket. Azt üzente a spanyol rendőrség és csendőrség kötelékében szolgálók felé, azt mondta: az állampolgárok tisztában vannak azzal, hogy mit képviselnek, a spanyol kormány pedig megvédi méltóságukat és garantálja jogaikat.

Juan Ignacio Zoido azt is bejelentette:

október 11-ig meghosszabbítják az átvezényelt spanyol rendfenntartók jelenlétét Katalóniában,

és nem hagyják el azokat a szállodákat, ahol elszállásolták őket. Ezt arra reagálva közölte, hogy több katalán város szállodáiból is utcára tették a spanyol rendőröket és csendőröket az erőszakba torkollt vasárnapi függetlenségi népszavazás miatt. Calella városában például a hatóságok az ellenük tüntetők szitkozódása, kiabálás közepette hagyták el a szállodákat, amelyek bejáratánál a katalán rendőrök igyekeztek élőláncot alkotni.