Ágnes
-1 °C
2 °C

A katalán elnök szerint napokon belül kikiáltják Katalónia függetlenségét

2017.10.04. 05:23

A katalán elnök szerint Katalónia napokon belül kikiáltja függetlenségét, írja az MTI. Carles Puigdemont a BBC televíziónak adott, szerda hajnalban sugárzott rövid interjúban kijelentette: kormánya vagy ennek a hétnek a végén, vagy a következő hét elején jelenti be Katalónia függetlenné válását Spanyolországtól.

000 T10PJ
Fotó: Lluis Gene

Arra a kérdésre, hogy mit tenne, ha Spanyolország beavatkozna, és közvetlen irányítása alá vonná Katalóniát, Puigdemont csak annyit mondott, hogy az olyan hiba lenne, amely mindent megváltoztat.

Hozzátette ugyanakkor, hogy jelenleg semmiféle kapcsolat nincs Madrid és a katalán kormányzat között.

Puigdemont a BBC-interjúban visszautasította az Európai Bizottság elnökének minapi nyilatkozatát, amely szerint a katalán függetlenségről vasárnap tartott népszavazás Spanyolország belügye, és a helyzetet Madridnak a spanyol alkotmányos renddel összhangban kell kezelnie.

Jean-Claude Juncker a referendumra reagáló hétfői nyilatkozatában kijelentette azt is, hogy a spanyol alkotmány alapján a katalán népszavazás jogszerűtlen volt, ha viszont a spanyol alkotmánnyal összeegyeztethető módon zajlott volna le, akkor Katalónia kikerült volna az Európai Unióból.

Boris Johnson brit külügyminiszter a katalóniai népszavazásról és a referendumot kísérő erőszakcselekményekről szólva a kormányzó brit Konzervatív Párt Manchesterben zajló éves kongresszusán kijelentette, hogy jóllehet a brit kormányt aggasztja az erőszakos hatósági fellépés, London értelmezése szerint a népszavazás nem volt alkotmányos.

Kedden nagyszabású sztrájkot és több százezres demonstrációkat tartottak Katalóniában azután, hogy vasárnap a spanyol rendőrség és a szavazni akaró katalánok összecsapásában 900 ember sérült meg. A madridi kormány mindvégig azt mondta, hogy a népszavazás illegális. A témában a cikkeinket itt találja meg.