Gyöngyi
10 °C
25 °C
Index - In English In English Eng

Macron beállna közvetíteni a kurdok és Irak között

2017.10.05. 14:50

Emmanuel Macron francia államfő Párizsban kijelentette, hogy kész közvetíteni az iraki kormány és a vitatott népszavazás után függetlenségre törekvő kurdok között.

A francia elnök azután jelentette be kezdeményezését, hogy tárgyalt Haider al-Abádi iraki kormányfővel. Macron kifejtette, hogy Franciaországot és más államokat aggasztja a kurdok szeptemberi népszavazása után kialakult helyzet. Párizs támogatja Irak stabilitását és területi egységét.

Macron kitartott a nemzeti megbékélés, valamint a kurdokat is magában foglaló kormányzás fontossága mellett. Szerinte a párbeszéd lehet az egyetlen megoldás, és ehhez Franciaország kész tevékenyen, közvetítőként hozzájárulni.

„A kurdok jogainak elismeréséért szállunk síkra (a 2005-ben elfogadott) iraki alkotmány keretei között. Van egy olyan út a népek jogainak tiszteletben tartására, amellyel lehetséges az alkotmányos keretek és Irak területi egységének és stabilitásának megőrzése" – fogalmazott a francia elnök. Azt mondta, Franciaország szeretné, ha Irak elkötelezné magát a nemzeti megbékélés útján egy olyan, bevonó jellegű kormányzással, amivel az iraki társadalmat alkotó valamennyi nép igényeire választ adna.

Abádi azt mondta, nem akar fegyveres konfliktust, összecsapásokat a kurdokkal, de az iraki szövetségi kormány hatásköre nem csorbulhat. Az iraki miniszterelnök a francia közvetítési ajánlatra nem tért ki, írja az MTI.

A kurd függetlenségről szeptember 25-én megtartott népszavazáson a szavazók 93 százaléka voksolt igennel arra, hogy az észak-iraki, jelenleg autonóm Kurdisztán és a környező, most kurd ellenőrzés alatt álló térségek független állammá alakuljanak. A szavazásra jogosult 5,5 millió ember 72 százaléka vett részt a népszavazáson.