15 milliárd dollárért rakétákat ad el az USA Szaúd-Arábiának

2017.10.06. 23:03

Az Egyesült Államok 15 milliárd dollár értékben ad el THAAD rakétavédelmi rendszert Szaúd-Arábiának. A Pentagon bejelentette, hogy a külügyminisztérium jóváhagyta a fegyverrendszer eladását Szaúd-Arábiának, írta az MTI. A ballisztikus rakéták ellen is védelmet nyújtó THAAD (Terminal High Altitude Area Defense) rakétarendszert a Lockheed Martin fejlesztette ki.

Dél-Koreában már hadrendbe állították, és 2012-ben - az iráni fenyegetésre hivatkozva - az Egyesült Arab Emírségek is vásárolt ilyet az Egyesült Államoktól. A szaúdi uralkodó a héten - elemzők által történelminek minősített moszkvai látogatásán - fegyvervásárlási szándéknyilatkozatot írt alá Oroszországgal is.

A nyilatkozat szerint Rijád SZ-400-as légvédelmi rakétarendszereket vásárol Moszkvától. A két ország megegyezett páncéltörő rakéták, rakéta-sorozatvetők, gránátvetők és Kalasnyikov karabélyok eladásáról is. Az állami tulajdonú Szaúd-arábiai Hadiipar nevű vállalat - az al-Arabíja pánarab televízió tudósítása szerint - bejelentette, hogy aláírtak egy másik, gyártási jogokról szóló szándéknyilatkozatot is egy orosz fegyveripari céggel.  • Tippek
  • Betét