Koronavírus adatok

2022. jan. 19.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Sára, Márió
-7 °C
5 °C

Komoly hadműveletbe kezd a török hadsereg Szíriában

2017.10.07. 15:18

Törökország és az általa támogatott szíriai lázadócsoportok komoly hadműveletbe kezdenek az északnyugat-szíriai Idlíb tartományban, amelyet szélsőséges lázadók tartanak ellenőrzésük alatt - ezt jelentette be Recep Tayyip Erdogan török elnök pártjának szombati gyűlésén, amelyről az MTI írt.

Idlíb tartomány és környéke  eddig a mérsékeltnek tekintett lázadók - a szír kormányerőkkel fegyverszünete kötött Szabad Szíriai Hadsereg (FSA) alá tartozó csoportok - legerősebb bástyái közé tartozott, de egyre inkább a szélsőséges szunnita lázadók veszik át az ellenőrzést a térségben. A legjelentősebb szélsőséges csoport Idlíbben az al-Kaidával szövetséges, korábban an-Núszra Frontként ismert Dzsabhat Fatah as-Sám (Levantei Felszabadítási Bizottság). 

A hadművelet része a Törökország, Irán és Oroszország közötti úgynevezett feszültségcsökkentési megállapodásnak. Ankara és Moszkva egyébként egymással szembenálló feleket támogat, előbbi a kormány ellen harcoló mérsékelt ellenzéki erőket (FSA), utóbbi pedig Bassár el Aszad szíriai elnök hadseregét. Ezeknek az erőknek viszont közös ellensége az an-Núszra Front és a többi hozzá hasonló iszlamista csoport.

Erdogan azt mondta a párttársainak, hogy a török egységek Törökország felől fognak csatlakozni az FSA-hoz,  Oroszország  pedig a levegőből támogatja a támadást. A török légierő is részt vesz a támadásokban, törökországi légi bázisokról kiindulva. Az FSA egyik tisztségviselője azt mondta: a lázadószövetség készen áll a betörésre Idlíbbe, de egyelőre várakoznak.

Soha nem fogjuk megengedni, hogy határaink mentén terrorista folyosók alakuljanak ki. Az idlíbi hadművelet után lesznek további kezdeményezéseink is

- jelentette ki Erdogan. A török hadsereg tavaly augusztus óta jelen van Észak-Szíriában, ahol mintegy kétezer négyzetkilométeres területet tart ellenőrzése alatt.  • Eladnék
  • Hírek