Piroska
-11 °C
-2 °C

Hamis bombariasztás miatt több ezer embert evakuáltak Moszkvában

2017.10.08. 00:52

Az MTI orosz hírügynökségekre hivatkozva írja, hogy szombaton Moszkvában több mint ötezer embert kellett evakuálni tucatnyi épületből. A rendvédelmi hatóságokat bombatámadáshoz riasztották, de minden esetben kiderült, hogy vaklárma volt.

Moszkvai szállodákat, bevásárlóközpontokat és éjszakai szórakozóhelyeket kellett kiüríteni. A tűzszerészek keresőkutyákkal átkutatták az épületeket. Sehol sem találtak robbanószert. 

Vidéki városokban is voltak hamis bombariadók. Egy uljanovszki szállodából az utcára parancsolták a vendégeket. Szentpéterváron hat metróállomást zártak le gazdátlan tárgyak miatt.

Pénteken még nehezebb dolga volt a moszkvai rendőrségnek. Telefonos, névtelen bombafenyegetések miatt 100 objektumból legalább húszezer embert evakuáltak. Hivatalos összesítés még nem készült róla, hogy hány embert evakuáltak Oroszországban a szeptember 10-én kezdődő tömeges, szándékosan félrevezető telefonos riasztások miatt.

Alekszandr Bortnyikov, az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) igazgatója csütörtökön azt mondta, hogy a hamis riasztássorozatért négy, külföldön lévő orosz állampolgár a felelős. Szerinte az IP-telefonokat használó gyanúsítottaknak cinkosaik vannak Oroszországban. A hamis riasztások már több mint 300 millió rubel (nagyjából másfél miliárd forint) veszteséget okoztak.