Adél
0 °C
5 °C
Index - In English In English Eng

Törökország nem ismeri el a Krím orosz elcsatolását

2017.10.09. 21:03
Törökország továbbra is támogatja Ukrajna szuverenitását, területi épségét, és továbbra sem ismeri el legitimnek a Krím félsziget orosz bekebelezését

– jelentette ki Recep Tayyip Erdogan török államfő hétfőn Kijevben azon a sajtótájékoztatón, amelyet Petro Porosenko ukrán elnökkel közösen tartottak megbeszélésüket követően, írja az MTI.

Erdogan egynapos hivatalos látogatáson van épp az ukrán fővárosban a két ország diplomáciai kapcsolatfelvételének 25. évfordulója alkalmából. 

A két államfő majdnem három órán át tanácskozott, majd közölték, hogy

  • a törökök törekednek a kétoldalú kereskedelmi forgalom növelésére, a cél az évi 10 milliárd dollár,
  • Ukrajna kész növelni az együttműködést az atomenergetika terén, képeznének török szakembereket is,
  • Kijev szeretné, ha a törökök nagyobb képviselettel bírnának az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) kelet-ukrajnai missziójában, és számítanak a török támogatásra, hogy ENSZ-békefenntartókat küldjenek a Donyec-medencébe,
  • összehangolják a nemzetközi politikai lépéseiket az ukránok jogait és szabadságát érintő kérdésekben.

Erdogan a sajtóértekezleten elkeserítőnek nevezte azt az amerikai döntést, hogy Washington felfüggeszti a vízumok kiadását török állampolgároknak az ankarai amerikai konzulátus egy alkalmazottjának őrizetbe vétele miatt. Az illetőt azzal vádolják, hogy kapcsolatban áll az Egyesült Államokban száműzetésben élő Fethullah Gülen mozgalmával, amelyet Törökországban terrorszervezetnek minősítettek. Válaszul Törökország is felfüggesztette a vízumok kiadását amerikai állampolgárok részére, majd török médiajelentések szerint az amerikai konzulátus egy újabb alkalmazottja ellen is letartóztatási parancsot adott ki. 

Az UNIAN ukrán hírügynökség jelentése szerint a török államfő hivatalos látogatása alkalmából a két ország kormányzati képviselői kilenc kétoldalú egyezményt írtak alá, köztük egy jegyzőkönyvet a kettős adóztatás elkerüléséről.