Zelma, Rajmund
-4 °C
3 °C

Felmentettek a háborús bűnök vádja alól egy volt rendőrparancsnokot

2017.10.09. 10:46

Első fokon felmentette a szerbek elleni háborús bűnök elkövetésével vádolt Naser Oricot, a srebrenicai muzulmán katonai rendőrség volt parancsnokát a boszniai bíróság - írja az MTI. 

Oricot és egy társát, Sabahudin Muhicot azzal vádolták, hogy 1992-ben, a boszniai háború idején a kelet-boszniai Zalazje, Lolici és Kunjerac térségében meggyilkoltak három szerb foglyot, továbbá Srebrenicában és Bratunacban is háborús bűnöket követtek el a szerb foglyok ellen. 

Az eljárás két évig tartott, ezalatt több mint harminc tanút és több szakértő is meghallgattak. Az egyik védett tanú azt állította, szemtanúja volt annak, hogy Naser Oric meggyilkolta a három foglyot. A védelem viszont bizonyítani tudta, hogy a védett tanút már korábban is elítélték hamis tanúzás, csalás és visszaélés miatt, így vallomása nem tekinthető megbízhatónak.

Naser Oricot 2015 júniusában fogták el a francia-svájci határon. Szerbia kérése ellenére a férfit nem Belgrádnak, hanem Szarajevónak adták ki a svájci hatóságok. 

Oricot 2006 júniusában a hágai Nemzetközi Törvényszék első fokon két év börtönre ítélte, mert az 1992-1995-ös boszniai háború idején körzetében nem akadályozta meg foglyul ejtett szerbek megkínzását és meggyilkolását. A fellebbviteli eljárásban a törvényszék megállapította, hogy az 1992 szeptembere és 1993 márciusa közötti időszakban - még az 1995-ös srebrenicai vérengzés előtt - minden kétséget kizáróan súlyos bűncselekményeket követtek el szerb rabok terhére az egyik rendőrőrsön, de Oric felelőssége nem bizonyítható; ezért 2008-ban felmentette.